9 januari 2024

4 Snabba: Petra Markgren Wangler, med dokumentären ”Utan ord”

Filmmusikkompositörerna Ludwig Göransson och Hildur Guðnadóttir har båda belönats med varsin Oscar och Golden Globe. I dokumentären Utan ord möter journalisten Petra Markgren Wangler dem var och en för sig och utforskar filmmusikens skapandeprocess.

Dokumentären, som sänds SVT den 10/2 kl 19 (SVT Play fr o m 9/2), rör sig mellan LA, Berlin, Reykjavik och Linköping. Utöver intervjuer med de båda kompositörerna hör vi bl a regissörer som Christopher Nolan, Ryan Coogler och John Renck berätta om arbetet med filmer och tv-serier som Göransson och Guðnadóttir skapat musiken till, exempelvis Black Panther, Oppenheimer (Göransson) och Chernobyl (Guðnadóttir).

Vad har du velat undersöka med dokumentären? 

– Filmbranschen är så formatstyrd men de senaste åren har kompositörerna tagits in tidigare i processen och påverkat allt från manus till skådespelarnas insatser. Jag ville dyka in i hur mycket frihet de faktiskt får och vad det kostar att kompromissa … Konkret hur de kan lyckas vara sanna mot sig själva samt stå upp för musiken som egen konstart i filmproduktioner.

– Min egen regi-vision var att kliva in och ur världar – alltså de filmvärldar de skapar och den kreativa vardagen i LA, Berlin etc. Om man tittar noga så ser man övergångarna vi själva filmat i USA och på Island som sedan sömlöst glider över i tex Interstellar och Oblivion.

Hur har arbetet gått till?

– Arbetet började som en lös idé cirka 2020 och sedan blev det uppskjutet i omgångar på grund av Black Panther 2 och Oppenheimer, men Hildurs del var klar redan 2022. I praktiken så var det mycket hustle för att få loss alla på grund av tidsscheman.

– Jag hängde i LA, Berlin och på Island för att komma nära hur de tänker. Dörrar öppnades efter varje ny intervju. Jag fick för mycket material och kunde gjort tre filmer haha.

Finns det likheter mellan Ludwig Göranssons och Hildur Guðnadóttirs musikskapande? 

– Båda är experimentella och otroliga på samarbeten men Hildur jobbar ”inifrån” medan Ludwig ljudnördar mer och anpassar sig efter varje utmaning/film/projekt. Hildur kör på eget konstnärskap och det hon själv ”hör”.

Enligt dig – vilken är den bästa filmmusik som skrivits?

– Omöjligt att säga just nu men jag är fortfarande svag för Oblivions harmonibyten – därför är den med i min film Utan Ord / No Words.

Christel Valsinger

Foto från Island: Petra Markgren Wangler

UTAN ORD trailer 16:9 from Petra Markgren Wangler on Vimeo.