Många av våra populäraste artister har skolats där. Nu fyller musikgymnasiet Rytmus 30 år. Vi kollade med Malin Hussmo, rektor i Stockholm, vad som händer.
Cornelia Jakobs, Tove Lo, Molly Sandén, Molly Hammar, Sandro Cavazza, Sarah Dawn Finer, Tusse, Christian Walz, Clara Klingenström, Yaeger, Björn Holmgren, Charlie Grönwall, Kerstin Ljungström och Icona Pop. Det är bara några av alla som gått utbildningar på Rytmus, startat 1993 i Stockholm och nu med utbildningar även i Göteborg, Malmö, Örebro och Borlänge.
Vi kollade med Malin Hussmo, rektor i Stockholm, vad som är på gång.
Vad händer vid jubileet?
– Vi kommer att uppmärksamma våra 30 år som skola under hela året men på fredag den 27 oktober slår vi till med en stor festkonsert på Annexet Avicii arena. På scenen kommer elever som går på skolan nu att finnas med tillsammans med våra gästartister som är före detta elever på skolan. All musik som framförs har någon typ av Rytmuskoppling. Även våra elever på medieproduktion deltar med visuals och filmer under konserten och det är de som dokumenterar kvällen på olika sätt. Kvällen startar med en stor återträff. Alla som har gått eller jobbat på skolan har fått en särskild inbjudan där de har möjlighet att komma och hänga med varandra innan konserten. Även där kommer det att bli lite musikaliska inslag. Vi tror att det kommer att bli en toppenkväll i ett utsålt Annex.
Vad är Rytmus framgångsrecept, tycker du?
– Jag får ofta feedback från våra elever att på Rytmus får man vara sig själv. Trots att vi är en stor skola är det en trygg plats där både elever och personal trivs. Vi ser det som viktigt att eleverna får lära sig och utvecklas som människor under sina år på skolan. Vi har inga färdiga formlar eller klara utstakade vägar. Du får utvecklas i din passion under tiden som du går en gymnasieutbildning och skaffar dig behörighet till vidare studier. En del av våra elever går vidare inom musik- eller mediabranschen medan andra väljer att läsa vidare i helt andra spår. För att skapa den tryggheten behövs trygga, kunniga och engagerade lärare och personal och det har vi. Det är en jätteviktig grund för att skapa en bra skola.
Vad händer framöver för er? Några nyheter?
– Under nästa läsår startar vi en utbildning som ger en ännu bredare grund att stå på för de som vill läsa vidare på högskola eller universitet, ett musik-sam. Vi fortsätter även att utveckla våra andra inriktningar där vår musikproduktionsgren sticker ut. Vi undervisar i EDI (electronic digital instrument), vad vi slarvigt brukar förklara som ”musik på datorn”. Sveriges gymnasieskola står inför ett reformarbete inför 2025 och vad det kommer att innebära spanar vi också på så klart.
Vem är du själv?
– Jag har varit rektor på Rytmus Stockholm i snart två år. Innan dess har jag varit rektor på Rytmus i Örebro och innan dess på Karl Johans skola, numera Pops, med Örebros musikklasser. Min bakgrund är lärare och jag har även arbetat i perioder som sångerska, men då framförallt som körsångerska till olika artister. Att som rektor få dela passionen för musik och skapande tillsammans med eleverna är fantastiskt!
Rytmus fyller 30 på dessa platser:
23 oktober – Moriskan, Folkets Park i Malmö
24 oktober – Gothenburg Film Studios
25 oktober – Örebro Konserthus
26 oktober – Borlänge Cozmoz Arena
27 oktober – Annexet, Avicii arena i Stockholm
Lars Nylin