9 augusti 2023

Inget kollektivavtal för Spotifys anställda

Förhandlingarna mellan Spotify och flera fackföreningar om kollektivavtal för bolagets anställda har strandat. Det uppger nyhetssajten Breakit.

I januari i år sade Spotify upp 6% av sina anställda, vilket fick fackföreningarna Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akacia att ställa krav på kollektivavtal. Förhandlingar inleddes i maj men nu har streamingbolaget dragit sig ur.

”Samtidigt som vi hyser stor respekt för kollektivavtal och den svenska modellen är våra anställningsvillkor och förmåner redan lika bra eller bättre än vad som föreskrivs i ett kollektivavtal och vår plan kvarstår att fortsätta erbjuda våra anställda förstklassiga löner och förmåner”, skriver en talesperson för Spotify till Breakit.

Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges ingenjörer, säger till nyhetssajten att det är beklagligt att de inte lyckats nå fram, men att viljan att hitta lösningar för att företaget ska ingå kollektivavtal kvarstår.

Läs mer: Breakit  – https://www.breakit.se/artikel/37291/forhandlingar-om-kollektivavtal-pa-spotify-havererar-streamingjatten-drar-sig-ur
SVT – https://www.svt.se/kultur/spotify-drar-sig-ur-forhandlingar-om-kollektivavtal

Christel Valsinger