14 februari 2023

4 Snabba: Ishaaq, med världens första album på växtbaserad vinyl

Den svensk-indiske artisten Ishaaq gav ut sitt debutalbum på återvunnen vinyl. Nu går han ett steg längre och blir först i världen med att släppa ett album av biologisk nedbrytbart material. 

Varför en vinyl av komposterbar bioplast?

– Varför en vinyl av giftig pvc? är väl en mer befogad fråga. Jag gissar att de flesta inte har en aning om vad ett vanligt vinylalbum består av, men att plast och olja inte är bra för någon borde väl vara solklart för de flesta människor numera. I takt med att jag successivt förstått mer och mer om vinylalbumets konsistens, har det blivit helt omöjligt att släppa en skiva som inte är gjort av biologiskt nedbrytbart material. Bästa hade ju varit att inte släppa något fysiskt alls, att teknosfären numera är större än biosfären är ett tydligt tecken på att det finns för många varor på jorden redan som det är .

Hur länge kommer ditt album att hålla innan det bryts ner?

– Jag hoppas att det kommer hålla så länge som musiken är intressant för någon. Att en skiva ska finnas kvar i 1000 år är ju vansinnigt, vad lyssnar vi på för inspelad musik idag som ens är över 100 år gammal? Inte så mycket va? Någon gammal blues? Nån klassisk musik? Att min skiva ska behöva leva ens så länge känns ju oerhört tveksamt. Och i takt med hur fort vi tröttnar på musik nuförtiden, så lär det inte bli något problem. Då känns det bättre att skivan blir jord och kan medverka till att skapa nytt liv.

Hur låter växtbaserad vinyl jämfört med pvc?

– Att jämföra växtvinyl med giftvinyl är kanske som att jämföra tofu med kyckling. Det låter lite annorlunda, mer levande. Växtvinylen har lite mer surface noise, vad det nu heter på svenska. Det låter i alla fall inte sterilt, felfritt och avlivat.

Hur ser du på musikbranschens intresse för miljö- och klimatfrågor?

– Att en liten artist som jag, verksam i det lilla landet Sverige, gör det första växtbaserade vinylalbumet säger väl allt om musikbranschens intresse för miljöfrågor. Det borde väl varit någon gigantisk artist som gick först, men så länge det finns ett större intresse för pengar än för naturen så blir det väl som med omställningen i övrigt. Förändringen måste komma underifrån, annars verkar det inte bli något. Och giftvinylskivan är ju dessutom bara ett hörn av musikbranschen, det finns hur många andra saker som helst att ta itu med. Bara att sätta igång.

Ishaaqs album Andra släpps under våren av Coop Records och Diadia.

Christel Valsinger
Foto: Ylva Sundgren