Artistry och SMART Psykiatri bjuder tillsammans med Ifpi Sverige, Musikförläggarna, MMF och Svensk Live in till en föreläsning om hur musikindustrin bäst skapar förutsättningar för ett hållbart samarbete med talanger som har diagnoser som ADHD/ADD och Asberger (AST). Vi bad initiativtagaren Johan Lindgren på Artistry, att svara på 4 Snabba.
Info om anmälan m.m. längst ner.
Vad är bakgrunden till att ni arrangerar den här föreläsningen?
– Under mina många år på musikbolagen har jag insett avsaknaden av support för alla mjuka värden som kommer med utsattheten av att vara artist, att det ofta visat sig att kreativitet sällan samspelar med struktur. Alltför många talangfulla artister hastar in i avtal utan att ha tillräcklig insikt i vad de medför och än mindre vad det innebär att driva egen verksamhet och just den okunskapen leder som oftast till osäkerhet, stress, press, utsatthet och i värsta fall till mental ohälsa. I kombination med diagnoser som ADHD, ADD eller Asperger kan det leda till en ohållbar verksamhet.
Finns det särskilda utmaningar kopplade till just musikbranschen när det gäller psykisk ohälsa och/eller npf-diagnoser?
– Jag uppskattar att inom musikbranschen, och andra konstnärliga områden, så är det mer vanligt än ovanligt att kreatörerna har en diagnos. Och pressen och utsattheten med att vara artist, eller kreativ talang överlag, är större än någonsin då du inte bara förväntas skapa och framföra musik. Du ska även vara din egen kreatör av innehåll och strategier för sociala media och driva eget företag, en helhet som visat sig svårhanterlig om du har just ADHD, ADD eller Asperger. Allt för många artister/talanger pressas för hårt till att på egen hand skapa t.ex TikTok content eller annat som inte ligger i artistens DNA. Och det leder till olust, osäkerhet, prestationsångest och ibland till psykisk ohälsa.
Hur tycker du att kunskapsläget verkar vara i musikbranschen kring de här frågorna?
– Jag kan ju erkänna att jag själv under åren på storbolagen missat väldigt många möjligheter då jag inte haft koll på vilka unika behov en viss artist/talang har. Som att : ”..oj vilken jobbig person” ”…hen kan man ju inte jobba med” ”…gör ju inte vad vi säger” ”…svarar ju inte på alla 100 mail vi bombat hen med…” ”nä, hen droppar vi…”.
– Jag tror att vi alla skulle behöva bättre kunskap och förståelse för hur vi bäst skapar ett för bägge part fungerande samarbete. Att vi på bolagen sätter oss in i klientens unika behov så att vi skapar rätt förutsättningar som jag tror måste vara väl strukturerade, tydliga och pedagogiska. Men att det är lika viktigt att våra klienter/kreatörer förklarar sina unika behov och vad vi bör tänka på.
Det är hjärnforskaren och psykiatrikern Lotta Borg Skoglund som håller föreläsningen. Vad kan vi förvänta oss?
– Lotta Borg Skoglund är ju en mycket eftertraktad talare, hjärnforskare och psykiatriker samt grundare av SMART Psykiatri. Lotta kommer på en förståelig nivå att berätta om hur vi med kunskap om hur hjärnan fungerar kan skapa hållbara relationer och samarbeten och om det viktiga ansvaret branschen har: hur stöttar vi artister/producenter/ låtskrivare – och våra anställda – i ett hållbart arbetsklimat med god psykisk hälsa?
Christel Valsinger
Vad: föreläsning med Lotta Borg Skoglund, grundare av SMART Psykiatri, som berättar om hur vi med kunskap om hur hjärnan fungerar kan skapa hållbara relationer och samarbeten och om det viktiga ansvaret branschen har: Hur stöttar vi artister/producenter/ låtskrivare – och våra anställda – i ett hållbart arbetsklimat med god psykisk hälsa.
När: Måndag den 2 maj 2022
Tid: Kl 10-11 för musikbranschen och 14-15 för artister.
Plats: Mäster Samuelsgatan 36, Stockholm
OSA : Anmäl dig senast den 27/4 för att säkra din plats.
Bransch anmäler sig här: https://forelasning1.confetti.events/signup
Artister och upphovspersoner anmäler sig här: https://forelasning.confetti.events/signup
Christel Valsinger