9 december 2021

4 Snabba: Pierre Ström, ordförande 50-årsfirande YTF

1971 gick ledande namn i den tiden svenska visvåg ihop i Yrkestrubadurernas Förening, YTF. Grundare som Cornelis Vreeswijk och förste ordföranden Fred Åkerström är sedan länge borta. Men ursprungsmedlemmen Pierre Ström är i högsta grav aktiv och arrangerar i dagarna ett 50-årsfirande.

Vi tog ett snack med Pierre Ström, som utöver att han är högst aktiv som trubadur tills helt nyligen funnits med i styrelsen för de flesta av branschens organisationer.

Hur firar ni jubileet?

-Vi gjorde förra helgen en jubileumskonsert i Stockholm med framträdande av 25 medlemmar ur YTF:s medlemsskara på numera cirka 150; visartister, singer/songwriters. Vi utsåg två nya hedersmedlemmar i Jeja Sundström och Owe Thörnqvist. Vi har också just publicerat en digital jubileumsutgåva med 85 olika artister. Där finns bl a några som var med och startade Yrkestrubadurernas förening 1971, Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström, som blev vår förste ordförande. Den finns på bl a Spotify.

Vad är ditt starkaste enstaka minne från alla år?

-Starkaste minne i YTF är efter att vi  i maj månad 1972 hade  ordnat en visfestival på Gröna Lund. Så den 14 juli på stora scenen fick vi motta av Evert Taube personligen Gröna Lunds och Evert Taubes Bellmans pris 1972 för dels för föreningens dels för enskilda medlemmars insatser vilka i den högsta grad bidragit till att popularisera och förnya den svenska visan. För egen del: Att jag från 1963 på Vispråmen Storken deltog i den svenska visvågen, tillsammans med storheter som t. ex. ovan nämnda. Dessutom har jag ett så starkt och på något sätt livsavgörande ögonblick. Jag var i Austin, Texas på SXSW och såg Johnny Cash ensam med gitarr på scen i nästan en timme, det var så stort. Det var 1994 och jag tänkte det finns ingen återvändo, det är bara att fortsätta resten av livet med sångerna.

Hur sker distributionen av YTF i dag?

-Vi har avtal för det digitala med The Orchard, och för fysiska fonogram via Border.

Du har dessutom en egen ny platta på gång?

-Ja, vid sidan av allt mitt sjungande av traditionella visor, mycket Bellman, så har jag skrivit nya sånger. Har precis börjat inspelningen av ett album med egna låtar. Den kommer under 2022 och kommer att heta efter titelspåret Den tredje snön. Just nu är jag extra glad, jag kommer att på söndag 12 dec få Taubesällskapets trubadurpris.

Lars Nylin