I en rapport summerar paraplyorganisationen Musiksverige de första branscheffekterna av Covid-19, med slutsatsen att regeringens krispaket är långt från tillräckligt.
I den rapport som sammanfattar effekterna under pandemins första skede uppskattas att liveintäkterna minskat med så mycket som 90 %. Intäktsminskningen på den upphovsrättsliga sidan estimeras till minus 25 %.
Efter att regeringen presenterat ett första stödpaket på 370 miljoner att fördelas av Kulturrådet kom det in 2100 ansökningar, varav cirka hälften från musiklivet. Dessa adderade upp till totalt 760 miljoner i önskemål, d v s inte ens hälften täcks av paketet.
Krispaketet gäller inte utlandsturnéer och sommarevenemang, branschens många småföretagare hamnar också utanför, menar musikbranschens företrädare.
– Det behövs ett riktat musikpolitiskt stöd. Krisen har förvärrat redan dåliga förutsättningar för mångfald, nischade genrer, mindre aktörer och enskilda musikskapare och utövare. Jag känner en oro för att svenska krisåtgärder inte håller samma standard som andra länders, Det kan dessvärre ge det så kallade “svenska musikundret” en ordentlig törn eller till och med tvinga stafettpinnen vidare från Sverige till konkurrerande musiknationer säger SKAP:s Alfons Karabuda, ordförande för Musiksverige till Musikindustrin.se.
Vice ordförande, STIM:s kommunikationsdirektör Eleonor Otterdahl fortsätter:
– Förutsättningarna för branschen har förändrats radikalt med sammantaget kraftigt minskade intäkter som följd. Rapporten ger en samlad bild av de olika effekterna och är ett viktigt underlag för regeringen för att förstå de unika arbetsförhållandena i branschen.
Ludvig Werner, VD på skivbolagens organisation Ifpi, tar upp behovet att sprida kunskap till politiken:
– Som rapporten sammanfattar tycker Musiksverige att det är oerhört viktigt att förstå den komplexitet och de unika arbetsförhållandena som finns i musikbranschen för att rätt kunna utforma åtgärder som faktiskt gör skillnad. Vi hoppas denna delrapport och kommande uppdateringar skall vara en bra källa till kunskap för våra beslutsfattare inom politiken.
Musikerförbundets ordförande Jan Granvik berör även han exportaspekten och säger till Musikindustrin:
– Politiken måste ta musikbranschens behov av olika och breda stödåtgärder på allvar. Behoven är stora och tiden är knapp. MusikSverige förväntar sig ansvarstagande politik för att rädda musikbranschen och vår ställning som ett av värdens mest framgångsrika musikexportland.
Det kommer nya rapporter från Musiksverige om utfallet i sommar och höst senare i år.
Läs den 27-sidiga rapporten här:
Lars Nylin