I projektet Vem kan bli producent? ska Popkollo i samarbete med Robyn och KTH försöka ändra uppfattningen att musikproduktion är en manlig syssla.
I dag är teknik en självklar del av musikskapandet inom många olika genrer. Men fortfarande ses teknik som en manlig domän och bilden som förmedlas är att det inte finns några kvinnliga musikproducenter.
2013 tog artisten och låtskrivaren Robyn emot KTH:s stora pris för sitt innovativa och spännande sätt att använda sig av den nya tekniken inom IT, ljud och film i sitt skapande. Prispengarna ville Robyn använda till saker som kan bidra till att skapa nya förutsättningar för tjejer att börja använda teknik. En målsättning som även KTH delade.
Under det senaste året har en projektidé vuxit fram. Resultatet är Vem kan bli producent? – ett 1-årigt projekt i Popkollos regi som ska förändra normer kring teknik och teknikanvändande samt skapa en plattform så att fler tjejer får möjligheten att producera musik, berättar ett pressmeddelande.
Projektet innefattar bland annat ett åtta månader långt mentorprogram för producenter med start under hösten 2015 och byggandet av en studio som bas för framtida nätverk och verksamhet.
– Förebilder har en central funktion i att forma ungas drömmar, tankar och idéer om vad som är möjligt och var de passar in. Möjligheten att känna identifikation och igenkänning med någon är ofta avgörande för de val en gör i livet. Popkollo har med sin verksamhet en enorm potential att påverka unga tjejers världsbild och vilka roller de upplever är tillgängliga för dem att inta och sträva efter, kommenterar Åsa Johnsen, innehållsansvarig i producentprojektet.
Cindy Lee, projektledare fortsätter:
– Genom att föra in Popkollos metodik i ett samarbete med KTH och Robyn i vilket vi strävar efter ett gemensamt mål och där vi utmanar de normer som finns i producentskapet, har vi idag ett spännande och ett unikt projekt som inte bara kommer att förändra svensk musikhistoria – det kommer att skapa en ny ljudbild.
Närmast på agendan står att rekrytera en projektgrupp som tillsammans med projektledarna ska utforma producentprogrammet och ta fram en plan för att bygga studion. Ansökan till projektgruppen ligger uppe på hemsidan, sista ansökningsdatum är 8 juni.
– Vi söker lokaler i Stockholm!, avrundar Cindy som uppmanar alla med idéer och tips på var den planerade studion skulle kunna byggas att höra av sig.
Vem kan bli producent? genomförs mellan maj 2015 – maj 2016 med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse.
Lars Nylin