Locket på. Inga intervjuer. Inte nu. Inte sedan. Efter hundratals världshits är den svenske demonproducenten Max Martin en av musikhistoriens största – och hemligaste. Men nu har Sveriges Radios Fredrik Eliasson lyckats fånga det som journalister runt om i världen jagat i åratal; en intervju med Max Martin.
– Jag är såklart glad över att han tackade ja, det Max Martin gjort inom musiken är på många sätt historiskt och det är viktigt att det dokumenteras med hans egna ord, säger Fredrik Eliasson.
Med start den 20 april sänds Fredrik Eliassons nya radiodokumentär Arvet efter Cheiron – en oändlig historia. En serie som berättar om hur framgångssagan efter legendariska Cheiron-studion skrivs vidare år efter år. I programserien medverkar Max Martin, som nu väljer att bryta den mångåriga tystnaden. I dokumentären berättar han bland annat om jakten på den perfekta låten, om avgörande förebilder och om en mycket viktig nyckel till den långvariga framgången.
Max Martin har sedan genombrottet för över tjugo år sedan etablerat sig som en gigant inom popmusiken på en global nivå med hits till bland andra Taylor Swift, Katy Perry, Pink, Ariana Grande och Ellie Goulding. Allt började på Cheiron-studion i Stockholm där hans mentor Denniz Pop samlade ett gäng talangfulla producenter. Max Martin var med i teamet och studion gick till historien som 90-talets hetaste popfabrik. Först skapades internationella framgångar till svenska akter som Ace Of Base, Dr Alban, Robyn och E-Type. Senare jobbade Cheiron med världsstjärnor som Backstreet Boys, Britney Spears, Celine Dion, Michael Jackson, Bon Jovi och Justin Timberlake i N-Sync. Fredrik Eliasson gjorde 2008 den uppmärksammade dokumentären Cheiron – en Popsaga. Även då ställde Max Martin upp på en exklusiv intervju.
– Ja, ”popsagan” blev väldigt uppskattad. Jag vet att flera av dagens stora musikproducenter ska ha inspirerats av den och därefter bestämt sig för att satsa på yrket. Dokumentären förklarar Denniz Pops och Cheirons betydelse för Max Martin och andra svenska hitmakare. Det var en speciell stämning på Cheiron, ett glatt gäng som älskade att göra pop för hitlistorna. Alla hjälpte varandra och jobbade hela tiden som ett lag. Samtidigt låg en tävlingsinriktad känsla i luften där alla kämpade om att vara bäst, berättar Fredrik Eliasson.
Fredrik Eliasson började göra musikprogram på Sveriges Radio 1993, samma år som Cheiron startades. Under studions storhetstid var han på plats och gjorde reportage och intervjuer.
– Det var första gången jag träffade Max Martin. Jag minns att jag direkt upplevde honom som en väldigt vanlig kille som brann ovanligt mycket för att göra popmusik. Jag rapporterade om hur världsstjärnor stod på kö för att jobba med gänget där. Den som kom in på Cheiron kom senare ut med en dunderhit i resväskan, säger Fredrik Eliasson och pekar på att det egentligen ser likadant ut idag. Den stora skillnaden är att allt är ännu större.
I den femdelade radiodokumentären får lyssnarna möta Max Martin och många av hans kolleger som också valt att ställa upp i exklusiva intervjuer. Dörrar öppnas till studior där världshits skapas och där framgångssagan skrivs vidare. Nya generationers svenska hitmakare är idag bland de mest efterfrågade i världen och i spetsen går fortfarande Max Martin – decennier efter genombrottet.
Arvet efter Cheiron – en oändlig historia sänds i fem delar 20-24 april klockan 09.33-10.00 i P4 Stockholm.
Programmet finns även för efterhandslyssning på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.
Lars Nylin