Valspråket ”För Sverige i tiden” fungerar inte bara för svenska låtskrivare. Även MI-redaktörer använder gärna frasen som understryker att svenskar finns överallt i dagens popscen.
Svenska låtskrivare som dominerar internationella topplistor. Beskrivningen får troligen vissa av er att absurt nog rycka på axlarna. Så självklart har det med åren blivit att det finns blågula komponenter i världens största hits.
Det om att Sverige är världens tredje största hitkälla är och förblir ett faktum.
Därför är svenskinslaget givetvis stort när USA och Billboard-listan i säsongens tionde timme kan presentera en kioskvältare på albumsidan.
Inte ens i USA, där albumformatet med iTunes assistans fortfarande råder mer än här, har det i år presenterats en rejäl miljonsäljare. Men nu kommer den, i form av Taylor Swifts 1987, och svenskfaktorn är sky high.
Albumet har enligt amerikanska branschkällor passerat en miljon i förhand. Det gör det inte bara till årets snabbast säljande album i USA. Det är också en siffra som matchar alla tiders siffror. Sedan SoundScan 1991 tog över den amerikanska försäljningsstatistiken har bara 18 album passerat en miljon under den första veckan.
Max Martin, Shellback och Ali Payami är svenskinslagen i 1987. De står bakom merparten av plattan, som låtskrivare, som producenter. Bara sådär, liksom. Men det följer ett mönster.
Av de övriga bästsäljande albumen under året är det bara Beyonces självbetitlade album från sent 2013 som inte har direkta svenska kopplingar. Coldplay har det exempelvis genom frontmannen Chris Martins samarbete med Tim ”Avicii” Bergling. Lorde har det i form av att de har gjort en låt av Paul Westerberg (långsökt, erkännes, men vad gör man inte för att hålla ihop en krönika), varefter vi kommer till Frozen.
Årets storsäljare i USA, mer än tre miljoner exemplar, soundtracket till Disneys film, har ingen omedelbar Sverigekoppling. Däremot en indirekt som MI gärna drar fram i ljuset. Musikfolket bakom Frozen influerades enligt säkra källor påtagligt av det norska 90-talsalbumet Mahkalahke av world music-gruppen Transjoik. De senares Frode Fjellheim är också en av kompositörerna bakom Frozen.
Mahkalahke gavs ut 1998 av den svenska Warner-etiketten atrium med yours truly som a&r tillsammans med den inte helt obekante Klas Lunding. Det spelar liksom ingen roll, svenskar finns med överallt…
Lars Nylin