Ragnar Berthling och Suvi Richter, verksamhetsledare respektive styrelseordförande för Musikcentrum Öst, skriver i en debattartikel att: ”Det är orimligt att det som skulle kunna vara en av Europas hetaste regioner vad gäller ett fritt musikliv helt saknar en strategisk politik för att offentligt stimulera detsamma. Stockholms Läns Landstings senaste fördelning – eller snarare brist på sådan – är ett exempel på detta. Förlorarna är i detta fall barnpubliken.”
Barn och unga i Stockholms län är understimulerade vad gäller tillgång till musik som skapas utanför de stora institutionerna. Om ett barn i Stockholms län fick uppleva en föreställning med musik i skolan eller annan barnverksamhet så fick tre göra det i Västra Götalandsregionen och åtta i Skåne / Kronoberg (2011 års siffror i relation till folkmängd).
För att vända denna trend genomförde Musikcentrum Öst 2012/-13 ett offensivt projekt som med stöd av Stockholms Läns Landsting resulterade i 30 barnföreställningar i kranskommunerna som nådde totalt 3 150 barn. Räknar man in Stockholms kommun och de konserter som genomförts utanför projektet så kommer MCÖ:s verksamhet 2013 att landa på ca: 80 föreställningar med en publik på ca: 8 500 barn. Musikcentrum Östs övriga verksamhet kring barn och unga innefattar utbudsdagar, familjekonserter, utvecklingsprojekt kring barnmusik, Skapande skola och mycket annat.
Trots detta valde Stockholms Läns Landstings Kulturnämnd vid senaste sammanträdet att helt avslå ansökan om stöd inför 2014 med följande motivering. ”Förvaltningen avstyrker stöd, men anser det vara av yttersta vikt att Musikcentrums kompetens och utbudsbredd tas tillvara i länets musikliv och föreslår att Länsmusikens barn- och ungdomsverksamhet utvidgas och att samarbetet med Musikcentrum Öst inom verksamheten fördjupas.”
Musikcentrum Öst har visat att en lättrörlig organisation med direkta rottrådar till det fria musiklivet kan garantera ett musikinnehåll som är kvalitetssäkrat, kostnadseffektivt och som når ut. I detta är vi också en avgörande infrastruktur för att Länsmusiken i Stockholms långsiktiga uppdrag skall uppfyllas. Men detta samarbete kan inte ske i ett ekonomiskt och personellt tomrum!
Konkret innebär avslaget bland annat att MCÖ:s utbudsdag som lockar musikarrangörer från hela länet (och även nationellt) och som äger rum på Kulturhuset Stadsteatern den 22 oktober med stor sannolikhet blir den sista. Där kommer inte heller några subventioner att kunna presenteras för arrangörer från Stockholms 25 kranskommuner. Under 2014 kommer troligen den tjänst som är öronmärkt åt förmedling av barnmusik att försvinna från Musikcentrum Öst.
I Västra Götalandsregionen gör man en helt annan bedömning än SLL. Vår systerorganisation Musikcentrum Väst erhåller ett årligt verksamhetsstöd på 550 000 kr (säkrat 2013 -2015) och deras verksamhet är ett viktigt komplement till Kultur i Väst. Med det nu beslutade nollanslaget så innebär det att Musikcentrum Öst kommer att ha mycket små möjligheter att arbeta aktivt med musik för barn och unga i Stockholms län.
Detta är ett exempel på det orimliga i att det som skulle kunna vara en av Europas hetaste regioner vad gäller ett fritt musikliv helt saknar en strategisk politik för att offentligt stimulera detsamma. Och i det perspektivet handlar det om svenskt musikliv i stort. De som får betala är i det här fallet Stockholms barnpublik men på sikt är frågan betydligt större.
Ragnar Berthling, Verksamhetsledare MCÖ & Suvi Richter, Styrelseordförande MCÖ