Förra helgen var det återigen dags för årets upplaga av by:Larm i Oslo. Musikindustrin skickade de två studenterna Susanne Paakkonen Sjöberg och Unn Rudolfsson från Musik & Eventarrangörsutbildningen på Campus Nyköping för att ta del av det späckade festivalprogrammet. De rapporterar om idel positiva tongångar.
Den tidigare kringresande branschträffen by:Larm har sedan några år tillbaka slagit sig ner i Oslo där det i fyra dagar bjöds på ett brett seminarieprogram och högklassiga konsertupplevelser.
– By:Larm är ett viktigt forum för musiksamarbete som bidrar till att minska gränserna mellan de nordiska länderna, säger programansvarige Joakim Haugland.
– Sverige som anses vara den ledande musiknationen i Norden har alltid varit väl representerad på by:Larm. Det är en trend som håller i sig då den svenska deltagarlistan i år var rekordlång.
En veteran bland besökarna är Emil Larsson från Blixten & Co som är där för sjunde gången. Han tycker att festivalen är bra organiserad med en fantastisk logistik, vilket MI inte kan annat än att hålla med om. Med drygt 80 spelningar per kväll, på ca 20 olika scener runt om i centrala Oslo flyter programmet på imponerande bra. Det ger festivalen ett personligt intryck att spelplatserna varierar från små intima klubbar, till större scener som Rockefeller med dess dubbla läktare.
– För min del blir de här dagarna viktiga då jag får tillfälle att träffa de skandinaviska kollegorna som jag till vardags mest har mailkontakt med. Det tar sin tid att lära känna folk, men det hjälper mina svenska artister att ta sig utanför Sveriges gränser och på så sätt nå en bredare publik,
säger Emil.
Några som däremot gjorde sitt första besök på by:Larm var det svenska bandet Urban Cone. Även de är imponerade av arrangemanget.
– Vi tycker det är asbra, det är som ett Stay Out West fast alla kommer in överallt! Det är också fett när man får så här bra ljudsystem, musiken får verkligen vad den förtjänar.
Urban Cone hoppas på att deras deltagande på festivalen kan ge framtida samarbeten och bana väg för nya spelmöjligheter.
– Det är folk från hela världen här, så det är en otroligt bra chans att få synas med sitt band.
Men det är inte bara artister och konserter som står i fokus på by:Larm. Det finns dessutom ett gediget och varierat seminarieprogram. MI lyssnade på föredrag om bland annat modern marknadsföring, nya digitala plattformar, framtida konsertkoncept och jämställdhetsfokus inom det produktionstekniska arbetet.
Elisabet Widlund, vd för Musiksverige, höll i seminariet om svensk och norsk musikexport. Hon instämmer i att det finns en stark efterfrågan på svensk musik och vi pratade tillsammans vidare om för- och nackdelarna av en gemensam nordisk musikexport.
MI:s reportrar hade en mycket trevlig och inspirerande tid i Oslo och instämmer med den positiva kritik arrangemanget mottagit. Några av de personliga höjdpunkterna var svenska Nonono och Noonie Bao, norska Disaster In the Universe och danska Altmodisch.
Helgen gav också nya upptäckter av musik som blir spännande att följa under 2013.
Dessutom ett stort grattis till First Aid Kit som vann årets Nordic Music Prize och Jonas Holst som blev årets By:Larmer.
Susanne Paakkonen Sjöberg & Unn Rudolfsson