5 januari 2009

090105

Ölprovning med Ratata

I vår artikelserie ”Vart tog de vägen?” inleder vi det nya året med en uppdatering på ytterligare en av de forna medlemmarna i det klassiska svenska bandet Ratata, som på 80-talet i det närmaste ägde Tracks och de andra viktiga topplistorna med sina trallvänliga låtar om Jackie, Sarah och de andra flickorna.

Idag är gruppens frontman och motor Johan Ekelund mest känd som vimmelfotograf och styrelseledamot i olika musikaliska sammanhang. Vad inte många vet att är han parallellt med detta även ägnar sig åt ölprovning på professionell nivå.

Här vidarebefordrar vi en hälsning från Johan Ekelund själv, som frikostigt delar med sig av resultatet av december månads traditionella provning av julöl. Som vanligt har Johan främst provat öl från småskaliga svenska bryggerier. Följaktligen finns inga utländska bryggerier bland de rekommenderade – ej heller öl från svenska bryggerier i multinationella koncerner (s.k. majoröl).

Johan har delat in julölerna i tre kategorier och det är endast de bättre inom varje kategori som listas.

– Jag besparar er de öl som hälldes ut under provningen, hälsar vår man i tomtebaren.
– Avslutningsvis tipsar jag om några wildcards som bryter mot de flesta reglerna ovan…
Med lite tur kanske någon i läsekretsen kanske lyckas hitta en och annan flaska som fortfarande står kvar i Systembolagets hyllor? God fortsättning!

Typ 1: Ljus till medelmörk julöl
Nils Oscar Kalasjulöl (11300) [Nils Oscar Company] Instegsöl som fungerar i de flesta av julens situationer, fyllighet och bra längd, lätt att ta till sig.

Jämtlands julöl (11382) [Jämtlands Byggeri] Något mörkare än Kalasjulölen fyllig med beska och långt avslut, årets ”normaljulöl” julen 2008.

Oppigårds Winter Ale (11320) [Oppigårds Bryggeri] För den mer krävande gommen – tydlig beska med fin karaktär av barrträd. En personlig favorit!

Tomte (11390) [Gamla Slottskällans Bryggeri] Fyllig med markerad beska och bra längd. Ojämnheter i flaskvariation, men ofta riktigt bra ”normaljulöl”. (Håll er dock undan från tvillingölet Nisse från samma bryggeri!)

Typ 2: Mörk julöl med bränd ton
Mysingen Midvinterbrygd (11381) [Nynäshamns Ångbryggeri] Mörk och rökig öl med överjäst bränd ton, friskt och långt avslut.

Rudolf Ren Ale (11395) [Dugges Ales & Porterbryggeri] För den som uppskattar mörk ton här med drag åt vörtbröd, bra längd men något för söt.

Typ 3: Julbrygd utöver ölets traditionella ingredienser tillåts även inblandning av kryddor som nejlika eller muskot.
Sigtuna Brygghus (11321) [Midivinternattens Mörker Winter Ale] Kryddad öl med rolig karaktär av mumma, starkt genomslag av muskot.

Wildcards:
Corsendonk Christmas Ale (11362) [Bouwerij Corsendonk] En närmast vinös julöl från Belgien – delikat ton av jäst, alkoholstark, provas med fördel till söta efterrätter eller till blåmögelost.

Oppigårds Golden Ale (1490) [Oppigårds Bryggeri] Detta är egetligen inte en julöl men för dem som inte uppskattar julölernas mörkare karaktär är Golden Ale en utmärkt gyllengul öl som passar väl under julen.
Johan Ekelund