Men det är på den nivån som Winnerbäck hamnat efter sin ständiga leverans av gedigna album och turnéer. Trots – men troligen mest tack vare – en försiktig attityd mot oss i media har Lars Winnerbäck blivit det närmaste landet kan komma en självklar storsäljare – Kent får senare i höst bevisa om även de tillhör den kategorin.
Det omedelbara intrycket av Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen är att Winnerbäck överraskar med ett musikaliskt lappkast sedan föregångaren Duagava. Trots samma huvudsakliga inspelningsstudio – i irländska West Meath – och musiker låter det nya albumet inledningsvis ganska radikalt annorlunda. På det nya albumet finns mycket litet av folkmusiktouchen på Duagava. Istället är det tunga trummor, ytterst elektriska gitarrer, liksom melankoliska syntslingor; som färgar den inledande trilogin Järnvägsspår, Kedjebrev respektive Ett sällsynt exemplar.
I låtar som dessa är det framförallt gitarristen – och medproducenten – Ola Gustafsson som spelar huvudrollen. Men även Anders Hernestam sätter stor prägel med sitt trumspel. Hernestam, som långt tillbaka i tiden spelade med band som Commando M Pigg och Dom Dummaste, är i sig en länk till intrycket att Tänk om jag ångrar mig...på ett positiv sätt doftar 1980-tal. 1980-tal som i Imperiet och U2, associationer som i sin tur ger kopplingar till nämnda Kent. Men sådana referenser åsidosatta, det mest intressanta är att Tänk om jag…är Winnerbäcks musikaliskt hittills mäktigaste och mest melankoliska album. Detaljer som att Winnerbäck själv tagit de Lars Tunbjörk-influerade bilderna till omslaget, i Tranås av alla ställen, förstärker effektivt känslan av en resa tillbaka till Winnerbäcks tonår.
Sjösättningen av albumet började redan när Lars Winnerbäck i somras gjorde multipla spelningar på festivalerna Peace & Love respektive den i Hultsfred. Inte minst den plektrum-kanodad som avrundade sejouren på respektive festival, med albumets datum tryckt, innebar tusentals pr-mässiga startskott för en artist som mer än andra har skapat sig en tydlig fanbas. Dessa dedikerade fans har sedan informerats på hemsidan www.winnerback.se om i princip varje dominobricko som fallit fram mot albumutgivningen. Det är t.ex. ingen slump att det i samband med det nya albumet kommer en första bok med Winnerbäcks sångtexter och noter. Inte heller att turnébolaget United Stage i samband med att albumet (och boken) utannonserades även släppte datumen för höstens och vinterns inomhusturné. Senare har Universal bl.a publicerat information via YouTube.
Första singeln från Tänk om jag...ligger som spår sex på albumet och heter Jag får liksom ingen ordning. Den är den mest "syntiga" och möjligen mest radiovänliga låten som Winnerbäck hittills gått med till radio. Mottagandet har varit därefter. Låten ligger på A-lista hos P3, etta på Trackslistan, Winnerbäck spelas därtill för första gången – ett utropstecken i sig – av kommersiella Radio Rix. Detta har bidragit till att singeln gick omedelbart in som etta på singellistan.
Medianärvaron är som vanligt försiktig. I samband med att Winnerbäck i somras fick Evert Taube-stipendiet av tidningen Vi, publicerade samma tidning en intervju som nu legat ute ett tag. Winnerbäck gästar också Bokmässan i Göteborg. Utöver det begränsar sig Winnerbäcks mediaframträdanden till att han i kväll (18/9) är gästartist när SVT:s pratshow Skavlan har säsongspremiär (Winnerbäck gästade f.ö. även premiärsäsongen av programmet).
Marknadsföringen består enbart av printannonsering – ihop med United Stage – samt material till återförsäljare; exempelvis ställ, vepor, olika posters och samannonsering.
Artist: Lars Winnerbäck
Titel: Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen
Bolag: Sonet/Universal Music
Release: 21/9 (men finns i butik redan i dag 18/9)
Lars Nylin