I sin kommentar till Åsa Törneryds rankning på 119 plats av de mäktigaste kvinnorna i svenskt näringsliv skriver Veckans Affärer: ”Skivförsäljningens guldålder må ha passerats redan under förra millenniet, men det allmänna intresset för musik hos gemene man kvarstår och genom att teckna bredare avtal med artisterna hoppas branschen på fortsatt lönsamhet.”
Veckans Affärers undersökning bygger på enkätsvar och intervjuer med 600 personer. Veckans Affärer har betygsatt fyra kriterier i en skala 1-20: Position (makt och/eller inflytande), ansvar (ekonomiskt ansvar, framför allt i form av intäkter), bransch (branschernas framtidsutsikter och den senaste tidens tillväxt) samt potential (det tyngst vägande kriteriet, avser en subjektiv bedömning av personens framtida karriärspotential ur ett rekryteringsperspektiv). Den slutgiltiga rangordningen är i första hand gjord efter totalpoäng, därefter potential och ansvar.
I listans topp följs Lena Olving av Annika Falkengren (vd och koncernchef, SEB), Mia Brunell (vd, Kinnevik), Ingrid Bonde (vd och koncernchef, AMF Pension) och Magdalena Gerger (vd, Systembolaget).
Varje år genomför Veckans Affärer en undersökning bland dem som är eller har varit på listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Nu vill mer än hälften av kvinnorna i undersökningen att politikerna kliver in och lagstiftar. 52 procent av kvinnorna på listan jämfört med fjolårets 32 procent säger sig nu förespråka kvotering. Och inte bara till styrelserna, några vill gå ännu längre och även ha kvotering till ledningsgrupperna.
– Det är inte kvinnligheten företagen behöver. Det är kompetensen från hela befolkningen. Inte som idag, vita medelålders män. Idag väljs kvinnor bort bara för att de är just kvinnor, säger Veckans Affärers reporter Camilla Wagner, affärsområdeschef för VA Kvinna.
Kvinnorna som medverkat i undersökningen tror också att med fler kvinnor i ledande position kan man bryta den grabbiga kulturen inom företagen. Därmed kan man inte bara behålla kompetens som annars flyr, utan också odla den och få en bredare rekryteringsbas till toppjobben och styrelseuppdragen i framtiden.
Allt fler undersökningar visar att de har rätt. Det är lönsamt att ha kvinnor både på ledande positioner och i styrelserna. Använder företagen sig av hela kompetensbasen när de rekryterar får de därmed också de mest kompetenta. Rent statistiskt blir det då fler kvinnor än i dagsläget.
Claes Olson