9 mars 2010

Det tyska skivbolaget ACT:s grundare Siggi Loch tilldelad Nordstjärneorden

Siggi Loch, grundare och ägare av det tyska skivbolaget ACT, som främst ger ut jazz och i sin katalog har ett flertal svenska artister, grupper och musiker – t.ex e.s.t., Nils Landgren, Victoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson, Ulf Wakenius, Oddjob och Dan Berglund’s Tombruket – har tilldelats den svenska Nordstjärneorden. ”Siegfried Loch har som ingen annan med stor framgång engagerat sig för svensk jazz i Tyskland och i hela världen”, kommenterar den svenska ambassadören Ruth Jacoby.

Sedan 90-talet har Loch kontrakterat en rad svenska jazzmusiker till sitt skivbolag ACT. Tack vare honom har flera av dessa rönt stora framgångar i främst Tyskland, men (som i fallet med Esbjörn Svensson Trio – e.s.t.) även i resten av världen.
För sitt engagemang tilldelas Siggi Loch igår den svenska Nordstjärneorden av ambassadören å kung Carl XVI Gustavs vägnar. Överlämnandet skedde vid en högtidlig ceremoni i residenset i Berlin.

Nordstjärneorden har delats ut sedan 1748 och tilldelas idag utländska medborgare som för sina insatser för Sverige eller svenska intressen. Kända personer som mottagit Nordstjärneorden är bland andra H-C. Andersen, Greta Garbo och Susan Sonntag.

Claes Olson