Vad skriver Blod död eld för slags hårdrockhistoria?
– Vi har följt hårdrockens mörka och dramatiska element – metal, och tecknat historien om dess utveckling och former under tre decennier av svensk sådan. Detta eftersom den musikaliska explosion som i början av nittiotalet räddade hårdrockgenren ifrån att säcka ihop under tyngden av Don Dokkens hårförlängningar till stor del utgick ifrån Sverige. Jag syftar på band som Bathory, Candlemass och sedermera Entombed, At the Gates, Dismember, Unleashed, med flera.
– Av den reformation som dessa grupper var en del av hör vi än idag spår oavsett vilken tid på dygnet vi slår på Bandit Rocks – i form av nedstämda gitarrer och growl sång. Även dagens mest spännande fenomen inom genren har på olika sätt sina rötter i utvecklingen under dessa formativa år, och den utveckling som följde i form av black metal, med allt vad det innebar av kyrkbränningar, våld och misantropi.
Vilka inslag i boken tycker du själv är starkast?
-Jag är intresserad av människor som försöker kombinera alternativa livsstilar med ansvar gentemot sig själva och omgivningen. Jag kan också empatisera med de medialt mobbade och stigmatiserade även om om de är Sverigedemokrater eller borderlinefall med fäbless för tändvätska. Därför står jag i tacksamhetsskuld till personer som True Satanic Horde-veteranen Mara Purunen, IT i Finspångsduon Abruptum, Christofer i Therion, Johnny i Unleashed, Jon i Dissection, Niklas i Shining och alla andra outsiders och persona non gratas som gett oss sina förtroenden genom att medverka i denna bok.
Vad tycker du själv om rocklitteratur och vilken är din favorittitel?
-Går du in i en bokaffär hittar du snabbt en mängd titlar om ämnen som Led Zeppelin, AC / DC, Ozzy Osbourne och Guns ´n Roses, men knappt ett enda verk om metal-genrens utveckling från 1980 och framåt – det vill säga dess mest spännande period. Däremot läste jag pocketversionen av The Story of Anvil med stor behållning, men mest eftersom jag är ett fan av gruppen. Överhuvudtaget har det skrivits bedrövande litet om människorna bakom den mörka och dramatiska kulturyttring som heavy metal – med alla sina subgenrer – är.
Var kan vi höra och lösa Jon Jefferson Klingberg i övrigt?
-Jag spelar i Docenterna och komponerar filmmusik, bland annat till den Cannes-belönade dokumentären Micky Badar. I övrig arbetar jag inom socialpsykiatrin och planerar att fortsätta med det. Jag kombinerar också frilansskrivande med författarbesök och föreläsningar för alla som vill lyssna. Helst på ämnen som musik, skrivande och aggressiv, ond och vansinnesframkallande metal.
Lars Nylin
Musikern Jon Jefferson Klingborg, tidigare omtalad hårdrockrecensent och medlem i bl.a, Whale och Docenterna, har tillsammans med Ika Johannesson skrivit den svenska metal- och hårdrockscenens historia i boken Blod eld död [Alfabeta]. Boken har fått fantastiska recensioner, citat som ”Chockerande bra” har haglat. MI kontaktade Jefferson Klingberg för en 4 SNABBA.