EMI har avslutat sitt licensavtal med den omdebatterade streamingtjänsten Grooveshark. Enligt EMI beror detta på att Grooveshark brutit mot avtalet genom utebliven avräkning av 300 000 dollar i royalties. Grooveshark står därmed utan licensavtal med något majorbolag. Enligt Grooveshark själva har företaget hittills betalat ut 2,6 miljoner dollar i royalties till EMI. De övriga majorbolagen har sedan tidigare stämt Grooveshark. En viktig del av den juridiska processen handlar om huruvida Grooveshark haft anställd personal som helt enkelt jobbat med att själva ladda upp icke klarerat innehåll.
Enligt uppgifter som New York Post har publicerat ska Spotify för närvarande ha 600 000 betalande prenumeranter i USA, av totalt 3 miljoner registrerade användare, d.v.s. 20 procent betalande prenumeranter, vilket är klart högre än på många andra marknader där Spotify finns representerade. Samtidigt uppges det att Spotify är på väg att ta in ytterligare 100 miljoner dollar i riskkapital.
Ryssland skärper tonen mot fildelare. Från ministeriehåll har internetoperatörer hotats med åtal om de inte börjar stävja den illegala distribution som förekommer i de regionala nätverk som operatörerna brukar erbjuda sina kunder. I Ryssland kan direkta upphovsrättsbrott straffas med upp till sex års fängelse och i ett nytt lagförslag återfinns även straff för vad som kallas indirekta upphovsrättsbrott.
Den 1 mars införde Spanien den nya s.k. ”Sinde-lagen” som ska göra det lättare att blockera trafik till sajter som tillhandahåller upphovsrättsskyddat material. Sedan den 1 mars har 213 anmälningar om upphovsrättsbrott samt 79 krav från upphovsrättshavare om blockeringar skickats in till myndigheterna.
I förra veckan blev det klart att Facebook kommer att köpa fotoappen Instagram för 1 miljard dollar. Instagram, som har existerat i knappt två år, var länge exklusivt till Apple och iPhone men kom nyligen även i en version för Android. I dagsläget har Instagram omkring 30 miljoner användare.
Enligt uppgifter till Digital Music News kommer en stor del av Yahoos ryktade uppsägning av mer än 2 000 personer att drabba tjänsten Yahoo Music. Detta indikerar att tjänsten, trots mer än sex miljoner unika användare per månad, inte har mött upp till förväntningarna och kommer att skalas ner.
Weird Al' Yankovic är den senaste i raden artister som stämmer sitt skivbolag för uteblivna intäkter från digital försäljning. Yankovic anklagar Sony Music för att inte korrekt redovisa sina kostnader, inte dela med sig av intäkterna från skadeståndet från Kazaa, samt för att ha gett honom ersättning för sålda downloads baserat på skivförsäljning och inte masterlicensiering (precis som i Eminem-fallet). Även Warner Music har fått en stämning gällande hur gamla avtal har reglerats på den nya digitala marknaden. Det är Tower Of Power som stämmer skivbolaget. Tower Of Power har varit kontrakterade till Sony Music sedan mitten av 70-talet, men hade sina största framgångar då de innan dess tillhörde Warner Music.
RIAA, National Music Publishers Association och Digital Media Association har kommit överens om ett förslag på tillägg till den amerikanska Copyright Act. I tillägget behandlas royalties för mekaniska rättigheter när musik används bland annat i olika typer av bundling, via lockertjänster samt i olika prenumerationstjänster. På så vis ska licensieringen av musik för nya tjänster bli enklare att förhandla fram, och många i den amerikanska branschen ser det här som ett stort genombrott för intäktshantering kring nya former av digitala erbjudanden.
I sommar kommer three strikes att införas i USA hos de största operatörerna. Införandet av metoden har diskuterats under lång tid och nu har man gått ut med hur det kommer att se ut. Till skillnad mot övriga länder som infört ”graduated response”, kommer användare i USA att få hela sex varningar från sin operatör. Frankrike och Sydkorea har som jämförelse de tre stegen, som gett upphov till begreppet ”three strikes”.
MegaUpload-grundaren Kim Dotcom släpptes mot borgen en månad efter han arresterades i samband med att tjänsten stängdes ned av FBI i februari. Bortsett från att hans tillgångar varit frysta sedan dess har han även haft begränsad rörlighet samt förbjudits från att vara online och ha mobiltelefoner med internetaccess. I ett överklagande har Dotcom nu fått rätt till att återigen gå online. Dessutom får han fortsätta att jobba med sitt kommande album, bada i sin före detta pool samt en gång per vecka träffa två av de medåtalade från MegaUpload.
Den schweiziska lockertjänsten RapidShare har flera gånger varit uppe i olika tyska domstolar i mål gällande huruvida tjänsten tar tillräckligt stort ansvar för att förhindra att den används för att sprida upphovsrättskyddat material. RapidShare har vunnit de flesta av dessa fall, men nu ska Tysklands högsta domstol för första gången pröva ett mål mot RapidShare.
Som vi tidigare har rapporterat gick Beyond Oblivion i konkurs redan innan de hann lansera sin kostsamma musiktjänst Boinc. Nu har stora delar av Beyond Oblivions tillgångar köpts upp för 4,2 miljoner dollar av företaget Gee Beyond, som drivs av Beyond Oblivions före detta vd Adam Kidron. Köpet innefattar dock inte den tekniska plattform som Boinc byggdes på.
Daniel Johansson