11 december 2024

Europeiska managers kritiska till skatteregler i EU

European Music Managers Alliance (EMMA), uppmanar EU-parlamentet att reformera och standardisera hur källskatt tillämpas av medlemsstaterna. Genom att dra av skatt i förväg, utan att ta hänsyn till faktiska kostnader, drabbas särskilt små och medelstora artister med begränsade resurser, menar organisationen.

European Music Managers Alliance (EMMA) är en paraplyorganisationen för över 3 000 managers i Europa. I ett samordnat brev uppmanar de ledamöter i Europaparlamentet och EU-kommissionärer att se över frågan om tillämpningen av källskatt.

Källskatter dras vanligtvis som en procentandel av en artists bruttoersättning när de uppträder i ett annat land. Teoretiskt fungerar de som en säkerhet för eventuella skatter som ska betalas i inkomstlandet, men i praktiken tas ingen hänsyn till de faktiska kostnaderna och lönsamheten för turnerandet, skriver EMMA i ett pressmeddelande. 

Det betyder att många artister betalar in mer skatt än de är skyldiga, samtidigt som de nu står inför ökade kostnader för framträdanden, transport, boende och försäkring. 

Situationen förvärras också av bristen på enhetlighet i återkravssystemen, som ofta gör processen mödosam och ibland omöjlig. Detta drabbar oproportionerligt små och medelstora artister som saknar resurser att kräva tillbaka det de har rätt till.

I jämförelse gynnas amerikanska artister som uppträder i Europa av internationella avtal som innebär att ingen källskatt tas ut förrän de tjänar över en viss gräns – vanligtvis 20 000 euro.

”Europas livemusiksektor förväntas nå ett värde på 38 miljarder dollar till år 2030. Denna enorma kulturella och ekonomiska påverkan är helt beroende av turnerande artister och musiker. Förutom att locka publik till sina framträdanden är dessa talangfulla och kreativa individer direkt ansvariga för hundratusentals jobb. Men dessa fördelar hotas av en föråldrad och diskriminerande tillämpning av källskatter. Om vi vill att europeiska artister ska kunna konkurrera på en global scen är det avgörande att Europaparlamentet agerar i denna fråga”, säger Per Kviman, grundare av Versity Music och ordförande för EMMA.

EMMA rekommenderar att europeiska artister får samma förutsättningar som amerikanska – antingen genom en liknande universellt tillämpad gräns för inkomster eller genom att standardisera system som redan är i bruk i Danmark, Ungern, Irland och Nederländerna, där ingen källskatt tas ut för utländska artister på kortvariga besök.

Brevet till Europaparlamentet är undertecknat av IAO, IMPALA, FIM, EMEE, Live DMA och Liveurope och kan läsas här.

Christel Valsinger



Etiketter: #EMMA