26 oktober 2024

Johansson: ”Visa dina tuttar”-fenomenet

Det var bara en tidsfråga innan en AI-låt skulle hamna på någon form av topplista i Sverige. Visa dina tuttar i AI-version har legat etta på Viral 50 Sweden några dagar nu, och Daniel Johansson tror att det här bara är början.

Visa dina tuttar, av AIMusicDreams, släpptes i slutet av augusti på Spotify, distribuerad av Distrokid. Under september månad hade den bara några få tusen strömmar om dagen, men för ett par veckor sedan hände något, lyssnandet ökade markant och låten blev viral och de senaste dagarna har den alltså varit nr 1 på listan Viral 50 Sweden.

Den här versionen är en av många AI-covers på originallåten, som släpptes av Nikotinhora i maj 2020, och som i skrivande stund har 7,2 miljoner strömmar på Spotify. Den i sin tur kan sägas ha tydlig likhet med en annan mycket känd melodi i den svenska pophistorien, återkommer till det.

Mängder av AI-covers har släppts, främst med hjälp av Suno eller Udio, här ett gäng varianter på SoundCloud.

I historieböckerna kan vi kanske skriva in det här som det första AI-fenomenet för musik bland svenska ungdomar, där man använder Suno och Udio för att generera nya varianter av Visa dina tuttar, versioner som alldeles uppenbart verkar gå hem i såväl stugor som EPA-traktorer.

SoundCloud har AIMusicDreams AI-version av Visa dina tuttar fått kommentarer som:

”Hoppas du var i Rättvik och hörde hur mycket den spelades där 🔥”

”Halva Älvdalen spela den på Crusingen🥳. Första gången jag hörde den i lördags. Så jävla bra👍👍👍”

Det är klart, med Nikotinhoras ekivoka refräng måste det ju bli en hit:

Visa dina tuttar, och hoppa upp och ner
Hämta någon kompis så att tuttarna blir fler
Ta av dig din bikini, den är bara I vägen
Får jag ta på dina tuttar blir jag gladast I världen

Det är precis det här de nya AI-verktygen är bra på, att generera ny musik, snabbt, enkelt, baserat på en idé. AIMusicDreams har släppt sådär 120 varianter av dansbandsAI-låtar på Spotify under år 2024. Hen beskriver projektet:

”Välkommen till min värld av musik, där AI och kreativitet möts! Jag skapar unika låtar på både svenska och engelska, med texter som är egenskrivna och fyllda av känsla. Utforska mina musikaliska berättelser och låt dig svepas med av melodierna. Oavsett om du söker sommarhits eller stämningsfulla ballader, hittar du något som berör. Lyssna, njut och följ min resa inom AI-musik!”

AI-dansbandsversion av Visa dina tuttar är naturligtvis baserad på en existerande text, där AIMusicDreams matade AI-plattformen med den och promptade genre etc, och nu är det den mest virala låten på Spotify i Sverige. Uppenbart duger kvaliteten fullgott för att musiken ska konsumeras, det vill säga generera strömmar, och därmed utbetalningar.

Nu är ju frågan, kommer AI-versioner av låten (även om bara låttexten använts ska ju textförfattaren ha en cut) kunna identifieras och ge ekonomisk kickback till Nikotinhora, eller kanske ännu mer centralt, kommer Åke Eriksson och Björn Uhr som skrev den där melodislingan i Ooa hela natten med Attack för sådär 45 år sen, få någon kickback? Det kan kanske diskuteras, men i min värld är originalet av Visa dina tuttar en konstant repetition av melodislingan för:

Jag ska ooa hela natten
Ooa hela dan’
Ooa hela natten
Skrämma slag på halva stan

Det finns inte ett ID-system i världen som kan koppla den låt som nu ligger i topp på virala listan på Spotify tillbaka till ursprunget. Det är en helt annan melodi och en helt annat text, ett bearbetat verk på redan bearbetade verk, det är derivat i all oändlighet.

Tidigare under 2024 har alla de här AI-låtarna som genereras huvudsakligen varit ”lokala” fenomen i betydelsen av att de genererats och lyssnats på i mindre sammanhang, och inte vuxit utanför den begränsade sociala kontexten. Men, massmarknaden är bara några knapptryckningar bort, Distrokid kunde inte bry sig mindre om huruvida det är AI-musik eller inte, och så länge streamingplattformarna ser AI-musiken som precis vilken annan musik som helst kommer en ny generation mem-skapare tälja guld därute i memekonomin.

Är det rättvist mot alla hårt arbetande låtskrivare och artister?

Ingen aning, men här är vi, och det är nog bara början.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se

Etiketter: #Johansson