13 oktober 2024

Amuse lanserar antifraud-funktion

Svenskgrundade distributören Amuse har lanserat funktionen Stream Check där artister och bolag kan identifiera när någon använder deras musik på ett felaktigt sätt.

Kampen mellan streamingtjänster, distributörer och sådana aktörer som försöker utnyttja systemen genom att använda bots och streamingfarmar har intensifierats under den senaste tiden. Spotify införde till exempel tidigare i år en straffavgift mot distributörer och labels när man identifierar artificiella strömmar runt omkring en viss låt eller spellista.

Ett problem är att en del av de som ägnar sig åt att generera artificiella strömmar använder sig av streamingtjänsterna som plattformar för ”marknadsföring” av sina tjänster. Genom att lägga till musik på bottade spellistor hoppas man attrahera artister och labels som då ska anlita dem för att köpa fler strömmar.

MI skrev i våras om hur flera svenska artister sett sin musik plockas bort från Spotify, utan att de själva gjort något fel. Sedan dess har Spotify publicerat mer information om vad man kan göra när detta händer, som till exempel här, och här.

Den svenskgrundade distributören Amuse har nu lanserat funktionen Stream Check, som gör det möjligt för artister och bolag att snabbt se när något misstänkt är på gång runt omkring en låt.

Erik Söderblom, produktchef på Amuse, säger:

– Det finns gott om illvilliga aktörer som systematiserar streamingbedrägerier, men artificiell streaming kan också drabba artister som inte har gjort något fel alls. En artist kan ovetande använda en tredjepartspromotör som visar sig vara ett dåligt val, eller legitima låtar kan läggas till i en tredjepartsplaylist som använder bots utan att artisten vet om det, men det är artisten som drabbas av konsekvenserna.

Med Stream Check vill Amuse erbjuda artister en proaktiv lösning som ger dem kontrollen, för att kunna övervaka och skydda sin katalog och försörjning. Specifikt handlar det om månatliga rapporter som kommer från Spotify, och som presenteras med en fördröjning på två dagar på Amuse. Övriga streamingtjänster omfattas inte av funktionen ännu.

På fliken Stream Check, under Insights, kan man se över hela sin katalog och får en färgkodad tagg till varje låt, där orange Medium och röd High indikerar att något inte står rätt till. Artisten behöver i så fall agera, och Amuse beskriver då hur man ska göra för att hantera de låtar som befinner sig i riskzonen och återställa hela katalogens ”hälsa”.

Louise Frodsham, chef för kundverksamheten på Amuse, kommenterar den nya funktionen:

– Som ett datadrivet företag har Amuse under flera år byggt ett internt system för att förhindra streamingbedrägerier och samlat in månatliga rapporter om undanhållna streams. Tack vare detta grundarbete utvecklade vi Stream Check-funktionen på bara några veckor. Vi är glada över att kunna lansera denna funktion för alla artister som distribuerar sin musik genom Amuse, och vi ser fram emot att fortsätta utbilda och lyfta fram data som ger dem verktygen att bekämpa detta branschomfattande problem.

Mer information: https://www.amuse.io/en/get-started/stream-check/

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se