8 oktober 2024

Anmälan öppen till Manifest 2025

I mars nästa år är det åter dags för Manifestgalan, som uppmärksammar och premierar artister och inspelningar utgivna av oberoende skivbolag. Nu har arrangerande SOM (Svenska oberoende musikproducenter) öppnat upp för anmälningar av verk utgivna under 2024.

23 priser ska delas ut i lika många kategorier under Manifestgalan 2025. Den som vill anmäla verk gör det genom att anmäla ett album, en musikvideo eller en artist till årets nykomling. Anmälan är gratis för bolag som är med i SOM eller har sökt medlemskap. Övriga betalar 160 kr + moms per album/nykomling/musikvideo. För att anmäla till nykomling krävs inte ett helt album men att man släppt material fysiskt eller digitalt under 2024.

SOM:s definition av en oberoende utgivning är att ”albumet/utgåvan ska vara utgiven på ett oberoende bolag – svenskt eller utländskt och finnas tillgängligt i Sverige – digitalt eller fysiskt. Som ett oberoende bolag räknas ett bolag som inte ägs av något av majorbolagen Sony, Warner eller Universal till mer än 50%. Med andra ord måste det oberoende bolaget ha majoritetsägande i bolaget och makten över sin verksamhet.

Utgåvan får vara distribuerad men ej licensierad av ett majorbolag i Sverige. Artisten kan dock vara utgiven på indie i Sverige men licensierad till major utomlands. Artisten ska vara bosatt eller huvudsakligen aktiv i Sverige.”

SOM skriver också att självsläppande artister självklart kan anmäla sina verk till Manifestgalan.

Mer information och länkar till anmälan finns här: https://manifestgalan.se/2024/anmalan-till-manifestgalan-2024-oppen/

Sista anmälningsdag är den 1 november 2024.

Christel Valsinger