5 oktober 2024

4 SNABBA Ella Petersson, SVT:s Kulturfrågan Kontrapunkt

9 oktober är det linjär premiär för en ny säsong av SVT:s Kulturfrågan Kontrapunkt. Rickard Söderberg är ny domare, men programledaren Ella Petersson är kvar.
Kontrapunkt har 60-åriga anor i Sveriges Television. Men dagens format startade 2017 med Ella Petersson som programledare och ofta en halv miljon tittare linjärt. MI hörde av sig om en 4 Snabba med radio- och tv-profilen från Trosa.
Hur blir det nya upplägget med Rickard Söderberg som ny domare vid din sida?
-Rickard är ett fullblodsproffs. Djupt kunnig, musikalisk och kvick. Dessutom har han precis som jag ett betydande klädintresse. Tävlingen är ganska mycket densamma, även om den förstås har blivit roligare och bättre för varje säsong.
Vem är Ella Petersson? 
-TV-ankare och TV-makare som fram till nyligen var Kanalansvarig för P2 på Sveriges Radio.
Utbildad, (hyfsat) bildad, (lite) oborstad. Stolt över mina döttrar, Kontrapunkt och att Benny Andersson-jinglarna i P2 var min idé.  Sjunger och filar på min frivola utveckling.
Kunde du föreställa dig det breda genomslaget när du tog rollen?
-Jag har fått så mycket kärlek för det här programmet så jag är alldeles överväldigad. Vi brukar säga att Kontrapunkt har Sveriges smartaste tittare. Att ett relativt smalt kulturprogram har så pass fina tittarsiffror som också stått sig genom säsongerna är otroligt.
Om du måste nämna en, vilken enstaka deltagare har imponerat mest på dig genom säsongerna?
-Det går nog inte. Jag älskar alla tävlande och vill att alla ska vinna. De är otroligt kunniga men också väldigt bjussiga och pedagogiska med sin bildning. Så om jag verkligen måste, får jag nog svara Eva Beckman. Hon slår mig alltid med häpnad och jag beundrar henne gränslöst.
Lars Nylin

Foto: Mikael Göthage/SVT