26 augusti 2024

Nya regler i Melodifestivalen

Inskicket till Melodifestivalen 2025 har öppnat och samtidigt presenterar SVT förändringar i regelverket för nästa års tävling. Bland annat kommer de tävlande låtarna framöver att släppas före deltävlingarna.

– Även ett älskat program som Melodifestivalen mår bra av förändring. Varje år utvärderar, analyserar och tar vi in tittarnas åsikter. Med årets justeringar vill vi öka engagemanget kring de tävlande bidragen. Eftersom vi släpper låtarna en dag tidigare kan tittarna bekanta sig med dem i förväg och Mello-feelingen infinna sig redan på fredagen för att explodera på lördagen. Det ska det bli mycket spännande att se hur förändringarna tas emot av tittarna, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.

Liksom i 2024 års Melodifestival kommer nästa år 30 bidrag att tävla i fem deltävlingar och med ett finalkval. Nytt är att endast ett bidrag från respektive deltävling går vidare till finalkvalet, det vill säga det bidrag som fått flest röster av de fyra som är kvar efter att de två finalisterna har utsetts. Det betyder att endast fem bidrag tävlar i finalkvalet 2025, i stället för som tidigare, tio. Dessa tävlande artister är på plats i arenan och tittarna får se en repris av deras tidigare framföranden.

Även tävlingsupplägget i finalkvalet blir annorlunda. Det bidrag som fått flest röster i sin deltävling jämfört med de andra som gått till finalkvalet, tillkännages och går direkt till finalen. Därefter röstar tittarna på de fyra återstående tävlande bidragen. Det bidrag som får sammanlagt flest röster efter en sammanräkning av antalet röster i deltävlingarna och antalet röster i finalkvalet går vidare till finalen.

Regeln om hur låtarna får släppas för lyssning i samband med Melodifestivalen förändras också. Nu kommer alla låtar i respektive deltävling att släppas fredagen före den deltävling som de tävlar i. Då är låtarna fria för att spelas i radio, publiceras på strömningstjänster etcetera.

Tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2025 kan laddas upp här till och med den 13 september kl 11.59.

Christel Valsinger