20 augusti 2024

4 SNABBA Jojo Näslund, 40-årsfirande Beat Butchers

I 40 år har skivbolaget Beat Butchers gett Sverige punk, i synnerhet det som kallas trallpunk. MI har pratat med grundaren Jojo Näslund om då och nu.

Hur firas jubileet?

– Det har blivit en tradition att vi var femte år samlar alla våra band som kan och vill och firar tillsammans med publiken. Denna gång kör vi på Slaktkyrkan/Hus 7. Det blir 22 band på scen varav många återförenas bara för detta tillfälle. Det brukar komma folk från hela Norden och det har även hänt att de flugit över folk från Japan för att delta. 40 år känns ju lite overkligt och lite extra. Vi har sagt varje gång sedan 25års-jubileet att nu var det sista gången. Den här gången undrar jag inte om det verkligen är det. Några av banden som spelar är Coca Carola, Köttgrottorna, Tuk Tuk Rally, Hyrda Knektar, Fabriken, Krymplings, Alarmrock, Gamla Pengar, Le Muhr, Strikt och Varnagel.

Hur har det kunnat bli hela 40 år när andra viker ner sig snabbt?

– Tror dels att Mårten (Tolander- MI:s anmärkning) och jag har en väldigt bra kemi när vi jobbar ihop. Vi bestämmer allt tillsammans och känner vi inte båda två att det här vill vi göra så skippar vi det. Sedan tror jag att det faktum att vi hela tiden drivit det som en hobby är stor del av hemligheten.  Vi har inte behövt kompromissa för pengars skull. På 90-talet när vi sålde som mest skivor så fanns en fundering på att det här kanske vi kan jobba med på riktigt men jag vill minnas att vi båda tänkte att det skulle sluta med att vi förstörde en rolig hobby.

Hur är trallpunkens dagsform 2024?

– Sitter precis och lyssnar på provpressen på Varnagels nya album som släpps till jubileumskvällen och jag skulle säga att den är i toppform. Det kryllar av duktiga band, både nya och gamla rävar och det finns mycket speltillfällen med alla ”punkfestivaler” som poppat upp runt i landet.

Om du måste välja en topptitel genom åren – vilken blir det?

– Den här frågan är supersvår. Det blir ju som att favorisera en av sina ungar. Radioaktiva Räkers Labyrint var en stor grej för oss när den släpptes. Första releasen vi släppte med dem 1993 valde vi att göra en vinylsingel. Detta var när CD:n tagit över. Vår dåvarande distributör MNW tackade nej till att distribuera den. Efter den varit ute ett tag hörde de av sig till oss och sa att alla frågar efter Radioaktiva Räker. Vi påminde att de tackat nej till att distribuera den. Året efter kom deras debutalbum Labyrint på CD. Den såldes i över 5000 ex under första året. 12 låtar som klockar in på under 25 minuter.  Grym platta och en milstolpe för svensk trallpunk.

Lars Nylin

Foto Johanna Näslund