30 juli 2024

IN MEMORIAM Ulf Dageby (1944 – 2024)

Ulf Dageby är borta och MI:s Lars Nylin har skrivit en minnestext om låtskrivaren som är mest känd för sina låtar till Nationalteatern, men även gjort tidlösa avtryck som kompositör av film- och TV-musik.

Inom kort skulle Nationalteaterns Rockorkester ha gett sig ut på ännu en turné. Om detta och annat berättade en entusiastisk Ulf Dageby i radioprogrammet P4 Extra en bit in i juli. Därför var vi många som blev rejält chockade när beskedet kom bara några dagar senare att Dageby lämnat oss, där fanns så smått en känsla av att det måste varit en missuppfattning.

Men det visade sig sorgligt nog stämma och vi fick istället ställa in oss på saknad av en av våra ledande inhemska kompositörer under mer än fem decennier.

För merparten är Dageby troligen mest ihågkommen för de många starka bidragen till teaterensemblen och så småningom rockgruppen Nationalteatern i Göteborg. Tillsammans med Anders Melander var Ulf den musikaliska motorn i ett sällskap som snart blev ledande i den progressiva musikrörelsen. Dageby-låtar som Barn av vår tid och Livet är en fest blev eviga cross over-låtar från en era som i många andra fall numera känns daterad. Ett annat Dageby-verk blev lite vid sidan av en annan central generations-referens: låten Doin’ the omoralisk schlagerfestival, ledmotivet för den alternativa festival som 1975 mötte ett omdiskuterat Eurovision Song Contest i Stockholm.

Men om det där och då blev lite av Ulf Dageby vs ABBA-managern Stikkan Anderson – den senare som representant för det rådande förmodat hyperkommersiella – var Dageby ingen typisk ”proggare”. Han hade musikalisk ambitioner långt utöver protestlåtar. Det märktes i hans senare soloverk, där förekom till och med stråkkvartetter, men inte minst i hans musik för TV och film. I det gebitet blev han ett av våra ledande namn från genombrottet som kompositör av musiken till Stefan Jarls Mods-trilogi och framåt. Undertecknad ser den instrumentala Gallret från filmen Ett anständigt liv som ett litet geniverk, väl så stark som de nämnda rocklåtarna. Musik till exempelvis de många Beck-filmerna är annat på Ulf Dagebys imponerande CV.

Från 1993 gjorde Dageby sin rockmusik under gruppnamnet Nationalteaterns Rockorkester. 2013 var han med i TV4-serien Så mycket bättre. Året efter valdes han in i Swedish Music Hall of Fame. I fjol fick han Cornelis-stipendiet och medverkade även vid hyllningsgalan för generationskollegan Pugh Rogefeldt.

Detta skulle alltså i sommar och höst följas upp med en ny turné med rockorkestern. Men så blev det alltså tyvärr inte, det finns dock ingen tvekan om att Ulf Dageby hann att göra mer än de flesta för svensk rockmusik.

Lars Nylin 

Foto Mikael Almse/Wikipedia