Bland veckans nyheter: Epidemic Sound rapporterar rekordintäkter för 2024, nästan 2 miljarder kronor. YouTube lanserar Music Assistent, generativ AI för videokreatörer. Internet Archive verkar komma överens med rättighetshavarna. Studie visar att bakgrundsmusik tydligt höjer intäkterna för butiker.
—–
Epidemic Sound redovisar en omsättningstillväxt på 29% för år 2024, en ökning från 1 484 miljoner kronor i omsättning år 2023, till 1 921 miljoner kronor år 2024. Rörelseresultatet före avskrivningar uppgick till 147 miljoner kronor, en marginalförbättring från 4% till 8% jämfört med 2023.
Användningen av Epidemic Sounds musik ökade till över 3 miljarder visningar per dag på YouTube och TikTok under året, en ökning med 500 miljoner jämfört med 2023. Epdiemic stärkte också sin katalog genom förvärvet av ljudföretaget Soundly, vilket gör att Epidemic nu erbjuder en katalog på 250 000 spår.
Oscar Höglund, medgrundare och VD, säger:
– 2024 har varit ett banbrytande år för Epidemic Sound. Vår fortsatta tillväxt och framgång visar styrkan i vår unika distributionsmodell och det ökande behovet av högkvalitativ musik i kreatörsekonomin.
—–
YouTube har börjat rulla ut ett nytt gratis AI-verktyg som kallas Music Assistant som gör det möjligt för kreatörer att generera skräddarsydda och royaltyfria instrumentala bakgrundsspår till videos. Music Assistent är ett slags fortsättning på Dream Track, som man demonstrerade 2023, och som även innehåll artisters röster.
Kanske har det varit svårt att få till tillräckligt många licenser för att få in en stor mängd artister, med Music Assistent kan man inte skapa några röster, utan promptar till exempel vilken stämning man vill ha, vilken instrumentering, vilken kontext det handlar om och annat. Music Assistant håller nu på och introduceras successivt för medlemmar i YouTubes Partnerprogram i USA, för att sedan rullas ut i resten av världen.
YouTube har gått ut och stödjer NO FAKES Act i USA, som nyligen återintroducerades i kongressen. Den nya lagstiftningen syftar till att skydda individer mot otillåten användning av deras röst och likhet genom AI-genererat innehåll, och lägger ansvarsbördan både hos de som gör själva innehållet, och de som distribuerar innehållet. Förutom YouTube och musikbranschens alla aktörer, har även OpenAI uttryckt stöd för lagstiftningen.
—–
Kate Nash kritiserade nyligen Spotify i en intervju med BBC:s Woman’s Hour, hon sade att hennes hitlåt Foundations från 2007 har över 100 miljoner spelningar på Spotify, men att hon ändå inte blivit miljonär. Spotify har under den senaste tiden börjat gå ut mer öppet och berätta hur mycket de betalat ut för kataloger från artister som är kritiska, som till exempel i samband med Snoop Doggs och Dani Filths kritik tidigare i år.
I det här fallet uppger Spotify att de har betalat ut cirka 500 000 pund (motsvarande cirka 6,5 miljoner kronor) i intäkter för Foundations till Nashs rättighetshavare. För första gången tydliggjorde också Spotify vart merparten av pengarna har gått, i detta fall till Universal Music Group, varpå man skriver:
”We do know that British artists generated revenues of over £750m on Spotify alone in 2023 – a number that is on the rise year on year – so it’s disappointing to hear that Spotify’s payments are not making it through to Kate herself.”
—–
Internet Archive har varit i juridisk konflikt med majorbolagen under en tid, på grund av projektet Great 78 Project, där man har digitaliserat stenkakor. Som MI skrivit om tidigare finns även en stor del av den svenska låtskatten från första halvan av 1900-talet numera också digitaliserade där.
I augusti 2023 stämde dock Universal Music Group, Sony Music och Concord organisationen för att de gjort intrång i deras rättigheter, och de krävde ett skadestånd på över 600 miljoner dollar. Internet Archive har hävdat att deras arbete med att bevara inspelningarna, många av dem svåra att hitta på annat håll och inte tillgängliga på till exempel streamingtjänster, faller inom ramen för ”fair use”.
Nu har parterna satt sig ned vid förhandlingsbordet för att nå fram till en förlikning utanför domstolen, och har skickat in en gemensam skrivelse där man säger att man är ”optimistiska om att förlikningsförhandlingarna kan bli framgångsrika och att målet kan avskrivas”.
—–
AI-plattformen Udio har introducerat en ny funktion kallad Styles, som gör det möjligt för användare att generera nya låtar baserade på ljudkaraktären hos befintliga låtar. Genom att ladda upp ett eget ljudklipp eller välja en tidigare genererad Udio-låt kan användare generera ny musik som efterliknar den ursprungliga stilens instrumentering, ton och känsla.
Det går inte att ladda upp redan utgiven musik, för att skydda upphovsrätten tillåter Udio endast användning av ljudfiler som användaren äger eller har kontroll över. Ett par tester visar att systemet är effektivt att identifiera originallåtar, men med en enkel ändring av hastigheten på låten, speeda upp eller sakta ner, klarar inte systemet av att identifiera låtarna.
—–
Det brittiska techbolaget Audoo har i samarbete med den tyska upphovsrättsorganisationen GEMA genomfört en studie om bakgrundsmusikens kommersiella värde i detaljhandel och restaurangmiljöer. Genom att installera Audoos musikigenkänningsenheter på hundratals platser har man kunnat samla in realtidsdata som visar att bakgrundsmusik ökar försäljningen med i genomsnitt 8% i butiker och 5,4% inom hotell- och restaurangbranschen.
Studien omfattade över 130 000 låtar, där Lifeline av Glockenbach feat. Ella Henderson blev den mest spelade låten i butikssegmentet.
– Den realtidsdata vi kunde samla in och analysera med Audoos teknik ger oss en unik inblick i musikens påverkan på kommersiella miljöer, säger projektledaren Sonja Schoenfeld.
—–
GEMA avslöjade för övrigt nyligen att man ökade sina intäkter med 4% under 2024, till totalt 1,33 miljarder euro. Av detta fördelades 1,13 miljarder euro till medlemmarna. Den största intäktskategorin var offentligt framförande, som ökade med 13,1% till 502 miljoner euro, främst tack vare en stark konsertmarknad i Tyskland under året.
Intäkterna från online låg något förvånande kvar på ungefär samma nivå som året innan, 310,1 miljoner euro, medan radio- och TV-användning ökade med 1,2% till 308,4 miljoner euro.
—–
MashApp, en ny musikapp som låter användare skapa mashups av populära låtar i realtid, har nu lanserats i USA. Appen har tecknat licensavtal med samtliga tre majorbolag samt Kobalt Music.
Bakom appen står Ian Henderson, tidigare chef på Spotify. Med MashApp kan användare mixa låtar och justera olika ljudelement utan att behöva professionella produktionskunskaper. Mark Piibe, vice VD på Sony Music Entertainment, säger
– Vi är glada att samarbeta med MashApp för att ge fans nya sätt att engagera sig i sin favoritmusik, med en personlig och kreativ upplevelse som samtidigt värnar om våra artisters verk.
Appen finns i både en gratisversion och en premiumversion med utökade kreativa funktioner och lyssning utan reklam.
—–
Apple har tillsammans med Metallica lanserat en ny konsertupplevelse för Apple Vision Pro. Med hjälp av 3D-video och rumsligt ljud placeras användaren mitt i bandets liveframträdande, som filmats i arenan Sphere i Las Vegas. Det är den första konserten i ett nytt initiativ från Apple Music, där utvalda liveuppträdanden produceras exklusivt för Vision Pro-formatet.
Att filma en konsert för Vision Pro är dock inte någon enkelt uppgift än så länge, Apple byggde en specialanpassad scensättning med 14 Apple Immersive Video-kameror (som kostar över 300 000 kronor styck), där man använde en kombination av stabiliserade kameror, kabelförankrade kameror och fjärrstyrda kameravagnar som rörde sig runt scenen.
—–
Lästips: Songs Are Getting Shorter & The Surprising Reasons Why
—–
Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se