14 april 2025

Seminarium om Musiksveriges nya perspektivmätning: ”Bekräftade återigen problemen”

Under fredagen bjöd Musiksverige in till ett online-seminarium för att presentera resultaten av sin senaste perspektivmätning. Med över 120 deltagare blev seminariet en levande mötesplats där samtal och diskussioner om musikbranschens framtid stod i fokus. 

Undersökningen genomfördes hösten 2024 och är den andra som Musiksverige har gjort i ett pågående arbete för att förbättra villkoren inom musikbranschen, med syfte att främja jämställdhet, jämlikhet och inkludering. Rapporten finns att läsa på Musiksveriges hemsida.

Liksom vid förra mätningen har Musiksverige samarbetat med undersökningsplattformen Perspetivo för att ta fram årets undersökning. Över 1300 branschaktiva personer har svarat på enkäten som ska ge en bättre bild av villkoren i musikbranschen.

Vi har bättre data nu än förra året, bättre frågor och bättre svar, konstaterade Karin Inde, vice ordförande i Sami och ordförande för Musikerförbundet. 

Efter den förra undersökningen tog Musiksverige emot flera synpunkter, som har använts för att förbättra årets version. Frågorna inkluderar nu flera viktiga faktorer som ålder och hudfärg, vilket ska ge en mer nyanserad bild av hur musikbranschen ser ut idag.

Olivia Hansson, Head of PR & Communication på Perspetivo, öppnade samtalet med att presentera den nya mätningen, vars resultat inte överraskade enligt experterna. Hon konstaterade bland annat att det finns en överrepresentation av män och personer med svensk bakgrund. Män är ofta i ledande roller som VD eller chef, medan kvinnor i högre utsträckning uppger att de är medarbetare. 

–  Årets undersökning bekräftade återigen många av de problem vi redan kände till, bland annat förekomsten av rasism. Det krävs mycket arbete, sa Karin Inde.

Efter att kartläggningen presenterats välkomnades flera av musikbranschens chefer och VD:ar in i samtalet, för att kommentera och svara på frågan “Vad gör musiksverige åt saken?”. Detta resulterade i ett fördjupande samtal om musikbranschens arbete för förändring. 

Det är vårt ansvar att se till att skapa en trygg miljö och trygga platser att vända sig till när något händer, menar Martin Jonsson Tibblin, chef för Stims musikfrämjande verksamhet. 

Alla var eniga om att det nu är organisationernas uppgift att ta ord till handling. Sex aktiviteter för att öka inkluderingen i branschen presenterades. Däribland ett digitalt branschupprop, stormöten och VD-träffar för inkludering, där förhoppningen är att skapa trygga mötesplatser i branschen och fortsätta inkluderingsarbetet. Efter förra undersökningen kunde Musiksverige se en positiv ökning av aktiviteter mot diskriminering på företagen, sa Ifpis VD Ludvig Werner, som ser fram emot det fortsatta arbetet. 

Därefter bjöds experterna Aurelia Dey (artist och ledamot i Sami), Ceylan Holago (Head of Operations, CMDS) och Johnny Tennander (VD Sony Music Publishing) in i samtalet för att diskutera vidare om vilka åtgärder som krävs för en mer jämställd musikbransch. 

En punkt som lyftes av expertpanelen var hur man säkerställer att de initiativ som presenteras faktiskt leder till förändring. Det är viktigt att det tas vidare och inte stannar vid ett upprop, menade Ceylan Holago.

Processerna behöver förnyas och det behöver ske en strukturell förändring inifrån,  kommenterade Aurelia Dey, och betonade rasifieringen som finns i branschen. 

Även Johnny Tennander lyfte behovet av förändring, men från ett annat perspektiv. Han uttryckte att han vill se mer granskning av musikbolagen och en större transparens i arbetet för inkludering.

–  Självklart har vi på majorbolagen ett jättestort ansvar. Det får inte bara bli fina ord eller punkter på papper. Vi måste sätta upp mätbara mål och se tydliga resultat, menade han.

Efter ett långt samtal med viktiga diskussioner avslutades seminariet i enighet om att arbetet för en mer inkluderande musikbransch måste fortsätta. Och att det kommer att krävas engagemang och konkreta åtgärder för att skapa en verklig förändring.

Jobba med hjärtat så får vi en bättre bransch tillsammans, sammanfattade Elisabet Widlund Fornelius (VD noi PR) som modererade seminariet. 

Anna Bark



Etiketter: #Musiksverige