1 april 2025

VALSINGER: Alla pratar om superfans

Nu ser aktiva musikälskare ut att hamna i fokus för streamingplattformarna, istället för som tidigare – passiva spellistelyssnare. Överallt pratas det om superfans.

Ännu har inte tillströmningen av abonnenter på streamingtjänster som Spotify och Apple Music slagit i taket, men i jakten på fortsatt tillväxt pratas det allt mer om att engagera superfans.

Superfans är musikälskare som själva söker sig till vissa artister och aktivt spelar musik ur deras katalog. De är beredda att spendera mer än de vanliga lyssnarna, om det innebär förmåner som tidig tillgång till konsertbiljetter och exklusiv merch från favoritartisterna. 

På den fysiska arenan köper superfans de dyrare konsertbiljetterna och de extra vinylutgåvorna. Eller cd-boxarna, som fallet ofta är bland K-popfans – vars engagemang för idolerna länge förvandlats till intäkter för musikbranschen. 

Sydkorea ligger långt fram med digitala erbjudanden också. Hybe har med sin superfan-app Weverse drivit in betydande intäkter till artister och labels via exklusivt innehåll. Nyligen rapporterades också att Kakao Entertainment kliver in på marknaden med en konkurrerande app kallad Berriz.

Och nu är det alltså dags att engagera superfans även på streamingstjänsterna. Utöver tidigare nämnda erbjudanden kan digitala upplevelser innefatta exklusiva chatrum med artister, förhandslyssning på kommande releaser och AI-drivna remix-verktyg.

Spotify är i färd med att lansera ett Super Premium-abonnemang (även refererat till som Spotify Pro) som inkluderar  just superfan-innehåll. Enligt förhandssnacket ska abonnemanget kosta omkring 18 dollar i månaden (jämfört dagens 11.99 i USA) och även erbjuda högre ljudkvalitet än standardvarianten. Exakt hur abonnemanget ska komma att se ut är ännu inte offentligt, men enligt källor till MBW  kan det komma att rullas ut redan under 2025, om alla rättigheter clearas med majorbolagen. Övriga streamingsjänster väntas följa efter med liknande erbjudanden.

Universal Music Groups VD Sir Lucian Grainge pekade under bolagets Capital Markets Day i höstas ut superfansegmentet som en av huvudkällorna för framtida intäktsströmmar, i det som bolaget kallar för Streaming 2.0-eranBolaget räknar med att 20-30 procent av de betalande prenumeranterna väljer det nya superalternativet. 

Priset för att ha tillgång till hundratals miljoner låtar är lågt. Alla vi som växt upp med att köpa skivor och kassetter vet det. Hittills har Spotifys strategi varit att boosta antalet abonnenter. Genom spellistor för dagens alla aktiviteter har passiva lyssnare lockats till plattformen. Lyssnare som kanske inte bryr sig så mycket om vem som står bakom musiken som spelas utan bara vill ha ett soundtrack till träning, städning eller matlagning. 

Ett nytt fokus på de som faktiskt älskar musik och är villiga att betala för den är välkommet, förutsatt att de ökade intäkterna spiller ner till de faktiska musikskaparna. Och så länge det inte bara är superstjärnorna som gynnas. Då finns en chans att fler artister och låtskrivare har möjlighet att leva på sitt yrke i framtiden. Och att det finns ytor för mänskliga artister även i AI-eran. 

Christel Valsinger

Läs mer

Music Business Worldwide:

Spotify to launch ‘Music Pro’ service with superfan perks like early-access tickets and AI remix tool… for up to $5.99 more per month (report)

‘Super-Premium’ music subscription tiers coming in 2025, and 3 other things we learned from Universal Music’s Boyd Muir at the Morgan Stanley conference

Music Week:

https://www.musicweek.com/labels/read/umg-investor-presentation-reveals-major-s-plans-for-superfans-and-streaming-growth/090486

Etiketter: #Valsinger