MI:s Lars Nylin kommenterar ”replokalsuppropet”, något som totalt enat artister och bransch.
Ingen som förstår det självklara i saken har missat det. Frågan är nu om budskapet nått de som bestämmer, och som INTE förstår saken, alternativt kort och gott har prioritet bort det för den här mandatperioden.
Genomslaget för uppropet mot att regeringen minskat anslagen till studieförbunden – och minskningen kommer att fortsätta ytterligare – blev mäktigt. Med start att en film om uppropet visades vid Grammis 27 mars, följt av ett debattinlägg som fick mäktig spridning, har det hamrats in vad artister, musiker och branschfolk tycker.
I en tid när många duckar för att ta ställning var det smått rörande att se engagemanget och inte minst bredden i vilka som ställde sig bakom. Det var ändå i farans riktning för vissa att det skulle uppfattas primärt som regeringskritik.
Men för den som stöttar uppropet, som ser det självklara i att studieförbunden inte kapas vid hälarna eller knäna, blev sådana aspekter uppenbarligen ointressant. Glöden är för intensiv för att man ska tänka blockpolitiskt. Här är Tidöregeringen inklusive berörda ministrar ute och seglar på öppet hav. Det kunde vi många enas kring.
Bakgrunden till uppropet är, för den som ändå inte hängt med: regeringen har minskat statsbidraget till studieförbunden med 250 miljoner kronor under 2024 och ytterligare 100 miljoner kronor under 2025. Inför 2026 planeras ytterligare minskning med 150 miljoner kronor. Uppropet är en del av en kampanj från intresseorganisationen Studieförbunden i samverkan, som också är en av Folkbildningsrådets tre medlemsorganisationer.
Folkbildningsrådets rapport Nedskärningarnas konsekvenser (som släpptes i februari) visar att nästan alla lokalavdelningar inom studieförbunden påverkats negativt av de senaste årens ekonomiska förändringar. Lokaler har stängts, stödet till föreningar och kulturverksamhet har minskat, och närvaron i mindre orter har blivit svagare. Förändringarna märks också i personalnedskärningar.
Enligt Studieförbunden i samverkan innebär de minskade anslagen fram till 2026 att en tredjedel av landets replokaler förvinner. Omkring 20 000 personer riskerar att bli utan replokal och värst drabbas landsbygden.
Citaten från skrået har varit skarpa:
”Jag är säker på att varje ’problemunge’ som plockar upp en pensel eller en gitarr och ges tillgång till en ateljé eller replokal är en stor vinst för samhället” citeras Lars Winnerbäck i filmklippet.
Regissören Jonas Åkerlund, med bakgrund i hårdrockband, formulerar det i uppropet:
”Färre replokaler? Ta bort replokaler? Det fattar väl vem som helst att det inte är en bra idé. Har de missat hur svensk musik ser ut i dag och inte fattat varför. Vi har ju facit i hand – vilken effekt det har på svensk musik.”
Kanske mest spritt har blivit det som Ghosts Tobias Forge inledde på Grammisgalan och som han i uppropet formulerar:
”Min karriär började med tjugo års repetitioner i diverse replokalskomplex som alla drevs av statliga medel. Jag vågar påstå att nästan varenda internationellt känd och numera höginkomstagande artist och låtskrivare från Sverige har gått en liknande väg. Om man inte begriper att det finns ett samband mellan dessa statligt stöttade replokaler och kapitalistiskt egenföretagande är man inte kvalificerad att ta beslut i frågan.”
Även namn som normalt sett inte förekommer i den offentliga kulturdebatten – som Per Gessle, Jill Johnson och E-Type – har uttalat sig. Enigheten om att regeringen är snett ute tycks total.
Vi är åtskilliga som undrar om ett svenskt musikunder finns om ett par decennier om inte nedskärningar som detta skrotas. Som Ludvig Werner, vd på Ifpi Sverige och ordförande på Musiksverige, kommenterar den aspekten:
”Det är mycket tveksamt, säger han. Ett musikunder måste underhållas. Med tanke på den minskade satsningen på kulturskolor och studieförbund ser det svårt ut.”
Folkbildningsrådet har i sitt budgetunderlag till regeringen begärt att den planerade neddragningen för 2026 stoppas.
Bättre sent än aldrig, må det ske. Detta är ett galet beslut, det finns tid att rätta till lite av misstagen som gjorts.
Lars Nylin