I en rapport från Folkhälsomyndigheten presenteras en sammanställning av en större mängd forskning, och resultaten är tydliga: Kultur har en avgörande betydelse för människors hälsa och välbefinnande. Resultat som FHM menar får betydelse för alla samhällssektorer.
Folkhälsomyndigheten släppte nyligen rapporten Kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande – En sammanfattning av en kartläggande litteraturöversikt, där man går igenom forskning och sammanfattar resultaten på olika kulturområden. När det gäller musik skriver man bland annat:
”Musik och sång har studerats mest och tycks ha flera positiva hälsoeffekter. Forskningen tyder bland annat på att körsång kan förbättra olika mått på fysisk och psykisk hälsa hos vuxna samt främja social inkludering och samhörighet. Musik och sång kan även minska depression hos vuxna, samt minska isolering hos äldre personer.”
Folkhälsomyndigheten konstaterar att kultur och hälsa är en fråga som berör kultursektor, hälso- och sjukvård, social omsorg, folkhälsa och utbildningssektor, och man hänvisar bland annat till slutsatserna från Kulturrådets nationella översyn av kultur och hälsa från 2018.
Författarna till litteraturöversikten framhåller också att det är viktigt att förankra arbetet på flera nivåer, från beslutande nationell nivå till regional och lokal nivå. Samtidigt säger man att forskningen på området är ganska spretig, och att det behövs nya ”tvärvetenskapliga ansatser där olika discipliner och kunskapsområden samverkar.”
Rapporten säger avslutningsvis: ”Folkhälsan i Sverige blir allt bättre samtidigt som befolkningen blir allt äldre, hälsoskillnaderna mellan grupper ökar och psykisk ohälsa är ett växande problem i vissa grupper. Dessa utmaningar understryker vikten av att stärka det hälsofrämjande och förebyggande arbetet. Här kan kulturen genom sina hälsofrämjande aktiviteter bidra till att stärka arbetet för en bättre folkhälsa.”
Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se