14 mars 2025

4 SNABBA: Johan Seidefors – slutar på Spotify

Johan Seidefors meddelar att han efter åtta år på Spotify går vidare mot nya spännande utmaningar. MI ställde fyra snabba till honom, som utvecklades till en lite längre intervju.

Under 00-talet var Johan SeideforsBMG Music och sedan på Sony BMG/Sony Music som marknadschef under ett antal år. Under åren 2008-2013 var han på Prime & United Minds, utvecklade digitala strategier till olika företag och varumärken, varpå han sedan blev marknadschef på TV4 och även på Bonnier Broadcasting.

I april 2017 skrev vi på MI att Seidefors just fått rollen som Director of Artist and Label Services Norden på Spotify.

Åtta år har gått sen dess, vilka olika roller har du haft under årens lopp?

– Det är en väldigt relevant fråga på ett bolag i ständig rörelse. 2017 stod Spotify för all den förändring och utveckling jag sökte just då, efter åren på mer traditionella mediebolag. Karriärsmässigt sågs det som en chansning att lämna rollen som marknadsdirektör och tryggheten på TV4, men det var ett beslut som verkligen betalat sig på alla sätt.

– Jag har hela tiden utvecklats med uppdraget och haft en mängd olika ledande roller och ansvar på Spotify: Artist and Label Services/Marketing Partnerships, Norden; Head of Music, Nordic; Head of Content, Nordic (Music and Podcast); Director of Music, Northern Europe; Managing Director, Northern Europe (Interim).

– Men titlarna säger inte hela sanningen. Under mina åtta år på Spotify har jag haft förmånen att arbeta i en dynamisk och icke-hierarkisk miljö. Det har alltid handlat om att se möjligheterna, ta initiativ och att ha modet att driva igenom förändringar. Framförallt har jag hela tiden haft otroligt imponerande kollegor och team runt mig – orädda, engagerade och kreativa.

Är det något speciellt som har hänt under de här åren på Spotify, som du vill framhålla som extra spännande och roligt?

– Här är det lätt att peka på den globala utrullningen, de växande användarsiffrorna och själva resultatet; men jag har genom hela resan varit mest imponerad av Spotifys kultur och den enorma innovationstakten. Vi har haft otroligt kul! Den stora frågan inledningsvis för mig var demokratiseringen av musikindustrin, som dels skedde genom streaming i sig, dels genom Spotify For Artists. Ett verktyg som för första gången gav alla artister samma möjligheter att komma ut med sin musik och möta sin publik genom tillgång till data och verktyg.

– Beviset ser vi i framväxten av en ny stor DIY/independent-scen. Det har också känts viktigt att fortsätta ta ansvar för vår position och driva på arbetet med svensk musikexport, utbildningen av både bransch och allmänhet kring streamingekonomin genom Loud&Clear-rapporten och hålla Spotify Sverige längst fram på utvecklingskurvan. Partnerskapet med Way Out West där vi tillsammans med Luger lyft emerging artists och inte minst indiepop och svensk hiphop, Årets Nykomling tillsammans ned Grammis, Equal och Fresh Finds Nordics – är exempel på program där vi löpnade investerat i och lyft fram Sveriges nya talanger.

– 2018 öppnade vi den magiska inspelningsstudion i Stockholm och startade upp Spotify Singles och blev en slags manifestation av Spotifys långsiktiga och dedikerade satsning på lokal kultur och ny talang. Programmet har öppnat upp möjligheter för både nya och etablerade artister, inom alla genres. Målet var och är att addera värde – oavsett om det var en nykomling som ville få ut sin musik till fler lyssnare, eller om vi firade en superstjärna som ville lyfta hela sin katalog. 117 otroliga artister har spelat in och släppt sammanlagt 130 låtar – som hittills genererat nära 900 miljoner incremental streams. Simon Sigfridsson, senior producer och lead engíneer, är Spotifys best kept secret!

– Samma år fick jag uppdraget av Jenny Hermansson att starta upp Spotifys Podcast-satsning från scratch och vi blev ett innehållsbolag (audio network) praktiskt taget över natten. Vi byggde ett team som utmanade allt och alla och ständigt sökte nya sätt att berätta historier på – och det gjorde oss marknadsledande i rekordfart. Vi skapade förutsättningar för en hel industri att växa fram och Sverige var faktiskt världsledande under en period. Är otroligt stolt över produktioner som Kidnappad, Supporterpoddarna, Stammis, De Fria, Äkta Hela Vägen och Spotify Dok m.fl.

– Ett program som jag fortfarande tycker väldigt mycket om är Fans First där Spotify förutom att skapa merch-samarbeten och sälja biljetter direkt till användarna, gav artister chansen att möta sina mest hängivna fans på väldigt kreativa sätt, bl.a. genom små unika intima spelningar (Silvana Imam, First Aid Kit, Miriam Bryant, Benjamin Ingrosso & Felix Sandman och Thomas Andersson Wij m.fl.) och större exklusiva klubbkvällar med Kygo och Foo Fighters (!)

Idag är ju streamingen mer eller mindre etablerad som det huvudsakliga musikformatet runt om i världen. Vilka utmaningar och möjligheter ser du framöver?

– AI. Det finns flera teknikutvecklingsområden som målas upp som potentiella problem – men som oftast handlar det i slutändan om utveckling och anpassning – och massor av möjligheter. AI kommer såklart att på olika sätt förändra alla kreativa näringar, men förmodligen inte på det sätt de flesta tror idag.

– Export. I en musikindustri som paradoxalt nog blir både mer global och lokal samtidigt, riskerar det att bli svårare för svensk musik att nå ut på samma självklara sätt som tidigare – vilket i förlängningen kan begränsa möjligheterna för svenska kreatörer. Vi är fortfarande unikt bra på att skapa och exportera musik, men vi ska inte ta det för givet. Mer ambition och större drömmar!

– Superfans. Det är knappast revolutionerande att säga att nästa möjlighet handlar om att stärka relationen mellan artist och lyssnare. Här finns det massor att göra framåt för att ge artister och kreatörer ännu större möjlighet att äga relationen med sin publik – att utveckla och påverka sin karriär, både artistiskt och kommersiellt, utan hinder.

– Live. Många människor i Sverige vill se fler konserter per år än vad de gör idag, men av olika anledningar sker det inte. Här kan plattformarna göra ännu mer för artisters möjlighet att tipsa fans och uppmuntra till att köpa biljetter till alla typer av spelningar.

Vad händer för dig nu?

– Det finns så otroligt många olika roliga vägar att gå nu efter åren på Spotify – en ovärderlig erfarenhet som sträcker sig långt bortom bara musikindustrin – och alla dörrar står på vid gavel. Med det sagt har jag ingen brådska att ta nästa steg.

– Närmast åker jag ned till huset på Fårö och öppnar upp min lilla kompiskrog – Goodland Grill. Vi fortsätter att ta emot alla vänner, artister och låtskrivare som behöver en social oas, en femtimmars lunch vid grillen och lite dans. Options, no obligations.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se