Musikindustrin.se har läst och bläddrat bland årets många böcker på temat populärmusik. Bland favoriterna finns en säregen reportagebiografi om en minst lika säregen låtskrivare med ursprung i Jämtland.
Förra året valde MI Jan Gradvalls ABBA-bok Vemod undercover som en av årets musikböcker. Den har i år gått på export och Gradvall har turnerat i Europa. Dit når kanske ingen av årets urval, men även nu finns titlar som håller högsta klass både i text och analys. Det spänner från biografier om namn som Laleh, Kjell Höglund och Erik Grönwall över lexikon om ABBA till olika former av detaljanalys.
Sex favoriter:
Anders Sundelin
Kjell Höglund och hans värld
[Kaunitz-Olsson]
Kjell Höglund är en av våra mest säregna låtskrivare, singer/songwriters för att ta till ett anglofilt genrebegrepp, och det är en delvis säregen biografi som Anders Sundelin gjort. Sundelin, bekant med Höglund sedan de bodde på samma elevhem i Jämtland i tonåren, låter såväl samhället omkring Höglund som sina egna upplevelser spinna en väv kring historien om poeten som i dag vid 79 års ålder finns på ett äldreboende i Västerås. Det blir lika mycket reportage som sammanfattning och analys av människa och kompositören. Ibland blir ambitionen lite väl stor, personligen scrollar jag stundtals förbi skildringar av vad som hände i Sverige parallellt med Höglunds udda verk, vill åter till bilderna av huvudpersonen. Men detta förtar bara marginellt känslan av att detta är en mycket speciell artistskildring och årets svenska bok på temat populärmusik.
Neneh Cherry
Tusen trådar
[Forum]
Neneh Mariann Karlsson, mer känd som Neneh Cherry, har en dramatisk livshistoria att berätta. Och hon gör detta rakt och utan krusiduller, nästan som om en intervju skrivits av utan större redigeringar. Formen funkar i stort sett utmärkt oavsett om Cherry berättar om den hippeartade uppväxten i konstnärssammanhang i Gamla Stan i Stockholm och Tågarp i Skåne, eller längre in i boken – den starkaste delen – om sitt liv i Storbritannien. Det blir ofrånkomligt en hel del namedropping av den starkare sorten (styvpappan och inte minst heroinisten Don Cherry, Miles Davis, Velvet Underground, etc) men detta står sällan i vägen för att man ska kunna ana hur det gick till när Neneh blev den hon är. Boken summeras bra i baksidestexten:
”Musiker. Låtskrivare. Producent. Aktivist. Mamma. Dotter. Människa. Ikon”.
Carl Magnus Palm
ABBA On Record – Packaged Promoted Reviewed
[CMP]
En ”tegelsten” på 456 sidor där Palm har grävt i hur ABBA;s utgivningar paketerades, marknadsfördes och togs emot. I två appendix redovisas dels de bandinspelningar som teknikern Michael B Tretow gjorde medan ABBA jobbade i studion (alternativa texter, alternativa tagningar, tidigare ohörda låtar, studiodialog, etc), dels summeras utgivning av albumet Voyage 2021. Materialet blev så digert att Palm fick stryka två tänkta kapitel om ABBA:s musikaliska inspirationskällor respektive textanalyser.
Fredrik Emdén
Alltid nästan där – genom Sverige med Lars Winnerbäck
[Mondial]
Fredrik Emdén följde Lars Winnerbäck på nära från albumet Neutronstjärnan och framåt. Resultatet är ett musikjournalistiskt resereportage av den som sort vi förr fick i rockmagasin, från Schlager/Slitz till Pop och Sonic. Man kanske inte kommer ända fram till den private Winnerbäck, men bra nära, vilket blir intressant nog för oss fans.
Jörgen Holmstedt & Stefan Boman
Skivbacken
[Karneval]
Jonas Ellerström Ritual – Albumserien #8
[Substans]
Den ”lilla” boken bland de valda topparna. Men allt annat än tunn. Jag gillar skarpt Albumseriens dissekeringar av svenska albumklassiker och Jonas Ellerström är fascinerande skarpögd i sin skildring av det skånska postpunk-bandets lilla mästerverk. Ett måste inte minst för den som intresserat sig för Stry Terrarie via hans roll i Ebba Grön och Imperiet.
Andra val:
Karl G Jönsson m fl
Vi kan inte dö – Henrik Venant, Heartwork Records och punkscenen i Malmö/Lund
[Helium]
En bok att läsa ihop med den om Garbohock. Producenten av Ritual, Henrik Venant, har självklart en huvudroll när punk och postpunken i Malmö/Lund, ofta mer intellektuell än den i Stockholm, sammanfattas.
Sissi Hagald
En handbok om musikbranschen – affärerna, avtalen & sedvänjan
[Art:ery Legal Dep]
Titeln säger allt: musikjuristen Hagald har skrivit en handbok som saknats.
Fred Asp
En obskyr trummis i Imperiet
[Pang Pang Bob]
Från sin trumpall minns Asp sina år i Reeperbahn och Imperiet. En del två är utlovad.
Olle Jönsson
Rösten speglar själen
[Bokfabriken]
Lasse Stefanz-sångaren Jönsson minns via journalisten Mats Olsson.
Peter Bryngelsson
Musiksmak – En bok om att tycka om musik
[Dos förlag]
Mångsysslaren och gitarristen Bryngelsson med ännu en skarpögd analysbok om musik.
Göran Greider
Nu när man är död
[Albert Bonniers]
En fiktiv självbiografi om (eller om man vill) med Cornelis Vreeswijk, som har delat läsekretsen men alltid är intressant.
Erik Grönwall
Power: musiken, döden, livet
[Harper Collins Nordic]
En högst personlig livsresa med sångaren och entreprenören Grönwall.
Lars Nylin
Fotnot: textförfattaren har under året själv gett ut boken Fred Åkerström. Biografin [Carlsson Bokförlag].