Sänkningar av stödet till studieförbunden och det fria kulturlivets infrastruktur riskerar att begränsa tillgången till kultur för många svenskar. Det menar Musikerförbundet, som också varnar för att det offentliga kulturstödet monteras ner innan fungerande alternativ finns på plats.
I veckan debatteras och beslutas regeringens kulturbudget för 2025, som lades fram i i september. I ett pressmeddelande idag uttrycker Musikförbundet, genom ordförande Karin Inde, oro över kulturens finansiering framåt.
”I Sveriges nationella kulturpolitiska mål fanns det tidigare en skrivning om att en av kulturens uppgifter är att ’motverka kommersialismens negativa verkningar’. En stark kulturpolitik kan och bör hjälpa till med detta genom att förse folk med konst och kultur som de inte visste att de älskade och behövde, eller konst som provocerar till nya tankar,” skriver förbundet.
– En kreativ och uppmuntrande näringspolitik kan absolut vara viktig som komplement till en skattefinansierad kulturpolitik. Gamla strukturer behöver utmanas och professionella strukturer behövs för att nå ut bredare med musik av alla slag. Men här krävs en stor respekt och kunskap om respektive politikområdes roll. Något jag ser saknas idag, säger Karin Inde.
Budgeten för 2025 innefattar stora sänkningar av stödet till studieförbunden – vilket leder till stängda replokaler runtom i landet – och en sänkning på 14,5 miljoner kronor till det fria kulturlivets infrastruktur,. I budgeten saknas också kostnadsuppräkningar till både stora konserthus och små arrangörsföreningar, vilket i praktiken blir en sänkning eftersom kostnaderna ökar, menar förbundet,
– Regeringen har påbörjat nedmonteringen av Sveriges offentliga kulturstöd innan fungerande alternativ finns på plats. Det är förödande och kommer leda till en kraftig tillbakagång för kulturutbudet i Sverige, både nationellt och internationellt, säger Karin Inde.
Läs pressmeddelandet i sin helhet här.
Christel Valsinger