På onsdag och torsdag äger arrangeras årets Mirac-konferens på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Konferensen där musikbransch möter forskning har i år temat ”Det svenska musikundret”.
Mirac är en ideell förening som bildades 2013 på Stockholms universitet för att främja tvärvetenskaplig forskning om musikbransch och musikliv. Sedan 2014 har föreningen arrangerat en årlig musikkonferens, med undantag för pandemiåret 2020.
På programmet för årets konferens presenteras bland annat en studie som rör svenska streamingartister i utlandet och hur det kan komma sig att någon kan ha hundratals miljoner strömmar i utlandet men samtidigt vara okänd i Sverige. Studien är utförd av Jonas Bjälesjö, Universitetslektor och Daniel Johansson, forskare musikbranschen (Högskolan i Innlandet) och skribent här på MI.
Andra punkter på programmet har bl a titlarna ”Det svenska musikundret och idéer om kvaliteter utmärkande för internationellt framgångsrika svenska artister” och ”Skivaffärernas betydelse för det svenska musikundret”.
Torsdagen avslutas med ett panelsamtal om det svenska musikundrets framtid och forskningsmöjligheter. I panelen sitter Ludvig Werner (VD för IFPI Sverige med mera), Jenny Wilson (artist och professor i musikproduktion vid Musikhögskolan Ingesund), Eva Karman Reinhold (ordförande SOM och musikjurist), Janne Schaffer (musiker, kompositör och artist), Mats Trondman (professor i kultursociologi, Linnéuniversitetet) samt Susanna Leijonhufvud (lektor i musikpedagogik, KMH). Moderatorer är Thomas Florén och Martin Roos.
Hela programmet finns här och det går fortfarande att anmäla sig.
Christel Valsinger