22 oktober 2024

Poesik vinnare på Svenska Designpriset

Musikförläggarnas jubileumsbok Poesik har vunnit guld i kategorin Redaktionell bok 2024 på Svenska Designpriset. Boken är formgiven av kommunikationsbyrån Wenderfalck.

Poesik lanserades hösten 2023 i samband med 20-årsjubileet för Musikförläggarnas Pris och lyfter fram svenska låttexter från de senaste 20 åren.

Boken vinner priset med motiveringen:

”Att illustrera värdet i en sång utan att använda ljud, foto eller färg kan verka omöjligt. Men genom självsäker och påhittig typografi välkomnas betraktaren till fokus, nostalgi och starka känslor.”

– Vår ambition med boken var att lyfta fram låtskrivarnas roll i musikbranschen och belysa den konstnärliga betydelsen av textförfattandet, säger Linn Björlund, projektledare för boken från Musikförläggarnas håll.

Hon fortsätter:
– Att vi nu har vunnit guld i Svenska Designpriset känns otroligt hedrande och ger också skaparna den extra uppmärksamhet de förtjänar. Priset är ett kvitto på att vi lyckats skapa en bok som inte bara är konstnärlig i sitt textinnehåll utan också visuellt tilltalande, något vi hoppas förmedlar låtskrivandets poetiska höjd på bästa möjliga sätt.

Christel Valsinger