21 oktober 2024

Dan Knagg är Årets kompositör inom folk- och världsmusik

Stim delar varje år ut priset Årets kompositör inom folk- och världsmusik. I år  tilldelas det multiinstrumentalisten Dan Knagg, som tog emot utmärkelsen under Malmö Folk Festival på Malmö Live.

Priset på 50 000 kronor delas ut till en framstående upphovsperson inom folk- och världsmusiken. Dan Knagg skapar är utbildad sångpedagog och musiker vid Musikhögskolan i Malmö och skapar musik med sång och slagverk i fokus. 2023 släppte han albumet Hinsia och han har bland annat spelat i band som Alla Fagra, Tarabband, ODE och Emilia Amper Band. 

Priset delas ut sedan 2016 med stöd av Stim Forward Fund, i samarbete med Riksförbundet för Folkmusik och Dans.  



– Med detta pris vill Stim lyfta fram alla aktiva kompositörer inom de många musikaliska uttryck som omfamnas av begreppet folk- och världsmusik. Dan Knagg är en oerhört spännande musikskapare vars låtar influerats av hela världens musik och dess brokiga instrumentarium. Det är denna typ av nyskapande som gör att genren kan vara relevant och utmanande även i framtiden, säger Mattias Franzén, Stims avdelning för musikfrämjande.

Juryns motivering för Årets kompositör 2024 lyder:

”Genom ett fönster blickar årets pristagare ut mot världen. När man dras in i denna musik, upptäcker man hela tiden nya detaljer, även efter många genomlyssningar. Där finns en dramaturgi som leder lyssnaren genom musikens saga, och texter som berör genom sitt sätt att avhandla livets olika teman. I kompositionerna, melodierna och ackorden hittar kompositören det som får musiken att låta äkta, oavsett om den influerats av flamenco, soul, arabiskt, indiskt eller av svensk vistradition och folkmusik. Och trots att musiken är komplex med oregelbundna taktarter och branta modulationer, är soundet så pass enkelt att det går in hos vem som helst. Bara en person kan göra en sådan här platta i Sverige idag. Priset som Årets kompositör går till Dan Knagg.”

– Jag byggde en musikalisk värld där jag behövde få vara, och det är fantastiskt att någon tittat in och uppskattat den! säger Dan Knagg.

Tidigare pristagare:
2023: Fanny Källström
2022: Ebo Krdum
2021: Frida Johansson
2020: Pelle Björnlert
2019: Robi Svärd
2018: Lisa Långbacka
2017: Lena Willemark
2016: Magnus Stinnerbom

Christel Valsinger 

Etiketter: #Stim Forward Fund