21 oktober 2024

4 Snabba: Martin Ingeström, aktuell med Musikförläggarnas Pris

Martin Ingeström, tidigare VD för Universal Music Publishing och vital person för hur Musikförläggarnas Pris är utformat, är åter aktuell i samband med prisgalan. 

Du har åter en roll i Musikförläggarnas Pris i år. Berätta!

– Jag fick en förfrågan av Musikförläggarnas styrelse om jag (nu när jag har lite mer tid), ville återta min tidigare roll som festgeneral för galan och även för branschdagarna som hålls dagarna innan själva galan. Jag har naturligtvis stor hjälp av kansliet på Musikförläggarna som gör ett fantastiskt jobb med att få allt på plats.

Galan instiftades 2003 men tre år senare utvecklade du den i den form som den i princip har haft sedan dess. Hur tycker du att galan står sig idag jämfört med andra branschpriser?

 – Jag tycker den står sig utmärkt. För många är Musikförläggarnas Pris den roligaste branschgalan vi har och framförallt är den superviktig just för att vi hyllar upphovspersonerna (kompositörer, textförfattare och tonsättare), som ju faktiskt är en stor – om inte den största – anledningen till det svenska “musikundret”.

Du är även inkopplad på Musikförläggarnas Branschdagar som arrangeras för första gången i år. Behövs det fler musikkonferenser?

– Ja det behövs absolut en konferens som tar upp viktiga frågor för musikförlagen men också alla som vill och behöver förstå problematiken vi står inför inom exempelvis AI och förlagsadministration. Även aktuella ämnen som synkronisering, illegal notkopiering och inte minst inkludering kommer att vara med på programmet. Vi hoppas på stort deltagande från hela branschen, det kommer att bli en mycket intressant dag.

Det har gått lite mer än ett år sedan du lämnade rollen som VD för Universal Music Publishing. Vad har du ägnat dig åt sedan dess?

– Det har varit fullt upp med diverse konsultuppdrag så jag gick verkligen från ett jobb till ett annat. Efter alla år i branschen går det tydligen inte att sluta helt, det är som ett gift som håller en fången..ha ha. 

Alla nominerade till Musikförläggarnas Pris hittar du här.
Mer information om Musikförläggarnas Branschdagar här

 Christel Valsinger