18 oktober 2024

4 snabba: Erik Söderblom på Amuse

Amuse introducerade i förra veckan en ny funktion där artister har möjlighet att identifiera när deras musik används på ett felaktigt sätt på Spotify. MI ställde fyra snabba till Erik Söderblom från Amuse.

Streamingbedrägerier är ett stort problem för musikbranschens olika aktörer. Under det senaste året har arbetet för att förhindra sådan bedrägerier intensifierats, och i förra veckan skrev vi om den nya funktion Stream Check som Amuse utvecklat. Erik Söderblom, CPO på Amuse, berättar mer.

Hur fungerar Stream Check?

– Stream check är ett analysverktyg, inbyggt i vår distributions-app, som hjälper artister att upptäcka ifall deras releaser har en betydande andel av artificiella streams. Vi har sedan flera år tillbaka interna system som hjälper oss identifiera och åtgärda konton som har hög artificiell streamingaktivitet. Stream Check är helt enkelt ett gränssnitt, byggt på samma plattform som vårt interna system, som artisterna själva kan använda för att hålla koll på sin egen katalog.

Vad är det för behov ni ser fylls med den här funktionen?

– Musikindustrin står inför stora utmaningar, inte minst när det kommer till bekämpningen av människor och organisationer som försöker ta royalties från riktiga artister genom artificiella streams. Detta är en kollektiv kamp som kräver tätt samarbete mellan streamingtjänster och musikdistributörer. Men det finns även fall där legitima artister drabbas utan att vara medvetna om att de har lagts till i till exempel en tredjeparts-spellista med hög andel artificiella streams.

– Ett annat problem är att många, till synes legitima, promotion-bolag säljer tjänster som garanterar ett visst antal streams, vilket kan låta lockande för artister som vill hitta nya fans och höras, men som i slutändan bara är streamfarming marknadsfört på ett snyggt och vilseledande sätt.

– Allt detta skapar en osäkerhet för vanliga artister, speciellt sådana som är i början av sin karriär. De enda som sitter på den faktiska datan är streamingtjänsterna och musikdistributörer. Sedan några månader kan icke ont vetande artister åka på en bot från Spotify, till synes från ingenstans, samt få sin musik nedtagen utan förvarning.

– Stream Check är ett av flera initiativ i vår strävan för att skapa en transparent och säker musikindustri, där artister kan få tillgång till den information de behöver för att vara i kontroll över sin karriär. Verktyget visar helt enkelt artisten när en viss nivå av artificiell streamingaktivitet identifieras, och ger tips på hur man kan agera för att åtgärda problemet på egen hand.

Finns det en risk att det kommer utnyttjas åt ”andra” hållet, dvs att sådana som vill utnyttja systemen kan kontrollera att deras fuskströmmande inte identifieras genom att hålla sig under ”röd nivå”?

– Våra interna system registrerar fortfarande systematisk artificiell streamingaktivitet som vanligt, och det finns egentligen ingen “grön” nivå. Så fort artificiella streams identifieras begränsas kopplade royaltyutbetalningar.

– Tyvärr har bovarna en tendens att konstant utveckla sina metoder för att undvika att bli identifierade, men vårt fraud-team har sedan år tillbaka ett pågående och tätt samarbete med streamingtjänsterna för att begränsa och stänga ner konton som missbrukar vår tjänst. Det ligger i alla legitima aktörers intresse att hålla artificiell streamingaktivitet på så låg nivå som möjligt, och Stream Check är ett enkelt och användarvänligt verktyg som bidrar till det.

Amuse är först ut med den här funktionen, och än så länge är det enbart Spotify, tror du fler distributörer kommer följa efter och kommer fler DSPs haka på?

– Det både tror och hoppas jag på. Ju mer vi tillsammans arbetar mot att skapa transparens för vanliga artister samtidigt som vi bekämpar bedragare, desto tryggare miljö kommer vi att skapa för artister och desto mer royalties kommer att gå till riktiga artister som verkligen förtjänar det.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se