15 oktober 2024

Notiser – vecka 42, 2024

Denna vecka bland annat: Ny toppdomän för verifierade musikverksamheter. Vad händer med indie-musiken på TikTok den sista oktober? AI-plattformen Tad.ai har lanserats, som ett lagligt alternativ till Suno och Udio. 

—–

Toppdomänen .music finns nu tillgänglig för registrering. Arbetet med att få till stånd domänen har pågått ett bra tag, och många av branschens organisationer har medverkat, som IFPI, RIAA, ICMP, NMPA, CISAC, Impala, IMMF med flera.

Syftet med toppdomänen är att endast verksamheter som är verifierade som aktiva inom musiken ska kunna godkännas, som till exempel artister, låtskrivare, skivbolag, musikförlag osv. Genom att erbjuda en toppdomän som fungerar som en ”kvalitetsstämpel”, kan man utesluta sajter som sysslar med deepfakes, röstkloning och andra områden som inte respekterar upphovsrätten.

Victoria Oakley från IFPI säger:

– As a domain for the global music community, available only to verified artists, companies and organisations active in the music ecosystem, .MUSIC will be a valuable tool, strengthening trust and assuring authenticity. IFPI have been longstanding supporters of this initiative.

Gadi Oron från CISAC:

– We are pleased to see the launch of .MUSIC, a project that we believe will strengthen the global music community by creating a new level of trust, connection and reliability between all the players involved and, most importantly, with music consumers. CISAC has been a longstanding supporter of the .MUSIC initiative and we are delighted to see this ambitious project reaching the finishing line and coming to fruition.

Läs mer

—–

Som MI rapporterat om tidigare går Merlins licensavtal med TikTok ut den sista oktober, och TikTok har valt att inte förhandla fram något nytt ramavtal med Merlin. Istället vill man skriva direktavtal med alla labels och distributörer som är medlemmar i Merlin.

DMN avslöjar att TikTok nu skickar ut avtalsförslag till Merlins medlemmar, där man kräver att bolagen ska skriva under innan den 25 oktober, annars kommer katalogerna släckas på TikTok. Med större aktörer genomför man samtal, men för mindre aktörer verkar det som om man använder sig av ett rent standardkontrakt som man mer eller mindre kräver ska skrivas under.

Risken är följaktligen ganska stor att mycket musik från indies kommer släckas ned den sista oktober, det är trots allt bara 10 dagar kvar till den 25 oktober.

Läs mer

—–

Vid tre tillfällen tidigare har Spotify-studion i Stockholm använts för att spela in hyllningar av tidlösa svenska album. Nu har turen kommit till Queen Of The Clouds, Tove Los debutalbum som firar 10 år. Albumets ledande singel Habits (Stay High) har tolkats av Yaeger, som kommenterar det nya släppet:

– Vissa artister och idoler blir typ ens mentorer på avstånd, vare sig de vill eller inte, haha. Man väljer dem för att de resonerar med en. För mig har det varit när de visar en annan väg, typ som ett tredje körfält där det egentligen bara finns två. Det är vad Tove Lo har gjort för mig. Hon är en baddie, men en ödmjuk baddie!

Lyssna på låten

—–

En ny plattform för generativ AI och musik har lanserats, Tad.ai, från Singapore. På samma sätt som med Suno och Udio generera musik, inklusive sång, men Tad.ai gör det om möjligt ännu enklare för de som använder tjänsten att generera musik. Det är möjligt att välja genre och ”mood” som man sedan kompletterar med en prompt kring vad låten ska handla om, och interfacet är mer avskalat än konkurrenterna.

Bakom Tad.ai står företag Hix.ai som erbjuder en mängd olika AI produkter, och enligt företaget ska det inte finnas någon som helst konflikt med rättighetshavare, även om man inte detaljerat beskriver hur man har tränat upp sin AI-modell. Camille Sawyer, CEO för HIX.AI, säger:

– Tad has been meticulously developed to challenge the likes of Suno AI and other AI music generators. For our paid subscribers, all songs generated by our tool are entirely original compositions. As such, they can be used without worrying about any legal concerns.

Ett standardabonnemang kostar 8 dollar i månaden, medan ett Pro-abonnemang kostar 25 dollar. Det går dock även att generera musik gratis, men med ett begränsat antal krediter.

Läs pressmeddelande

—–

Complete Music Update skriver att Proper Group, tidigare Utopia Music, har samlat på sig en löneskuld till sina anställda på 5 miljoner kronor, efter att inte ha betalat ut löner för augusti och september. Proper Group fick för ett par veckor sedan ett konkursförfarande mot sig efter att inte ha inställt sig vid en domstol och försöker nu överklaga det beslutet.

Läs mer

—–

Naxos har stämt den kinesiska streamingtjänsten Kuke för att inte ha betalat ut royaltys på närmare 20 miljoner kronor sedan år 2021. Naxos är den viktigaste leverantören av klassisk musik till Kuke, som är noterad på New York-börsen och reste över 500 miljoner i kapital i samband med börsintroduktionen 2021.

Läs mer

—–

Spotify är på gång att höja priset i Kanada, som ett resultat av den kommande streamingskatten som beslutats om. I ett meddelande till kunder i landet meddelar man att priset kommer höjas innan årets utgång, ett vanligt premiumabonnemang ökar från 10.99 dollar till 12,69 dollar.

Prishöjningen liknar den som skett i Frankrike där priset nu ligger på 11,12 euro för ett premiumabonnemang. Även där handlar det om att Spotify höjer priset mer eller mindre exakt så mycket som krävs för att täcka den streamingskatt som introducerats där.

Läs mer

—–

Samtidigt lanserar Spotify reklamfinansierade gratisabonnemang i Sydkorea. Fram till nu har man inte haft den sortens abonnemang tillgängliga i landet. I Sydkorea har Spotify inte samma marknadspenetration som i många andra länder, enligt en undersökning från Statista är det bara ca 5% som använder Spotify i landet, jämfört med 47% som använder Melon och 27% som använder YouTube Music.

Läs mer

—–

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se