Kulturrådet har fördelat 15,3 miljoner i stöd till 194 fria musikgrupper och 39,2 miljoner till 192 musikarrangörer för verksamheten 2025. Konstnärlig kvalitet, musikalisk mångfald, förnyelse och utveckling har varit viktiga kriterier i bedömningen.
Andra viktiga kriterier har varit geografisk spridning, ekonomiska förutsättningar och lika möjligheter för alla att vara verksamma inom musiklivet, skriver Kulturrådet i sitt pressmeddelande.
Bidraget som går till fria musikgrupper syftar till att ge möjlighet att ta del av ett varierat musikutbud av hög kvalitet i hela landet. Bidraget gör det också möjligt för svenska musikgrupper att göra internationella kulturutbyten.
Till årets omgång inkom 296 ansökningar. Av dessa får 194 dela på 15,3 miljoner kronor.
– Flera av de grupper som beviljas stöd har haft en kvalitativ och stabil verksamhet under en längre tid. Men det är också 26 grupper som tidigare inte hade verksamhetsbidrag som nu får stöd. De nya grupperna är antingen inne i en expansiv fas eller har redan en stabilitet som motiverar ett beviljande, säger Karl Tiderman, handläggare på Kulturrådet.
Han betonar också att Kulturrådets medel inte räcker till alla grupper som bedriver kvalitativ och omfattande verksamhet.
– Att få avslag är inte en nedvärdering av gruppens verksamhet, utan snarare en prioriteringsfråga inom ramen för vårt uppdrag.
Bidraget till musikarrangörer ska stärka den nationella infrastrukturen av ett varierat musikutbud av hög kvalitet och möjliggöra för musiker att vara verksamma nationellt. Totalt ansökte 320 arrangörer om stöd från Kulturrådet. Av dessa får 192 dela på 39,2 miljoner kronor.
– Många arrangörer har återfått den publik de hade innan pandemin, men kostnadsökningarna är en realitet alla behöver hantera på ett eller annat sätt. Bidraget från Kulturrådet fyller därför en viktig funktion för många arrangörer, men intäkter behöver komma från flera håll och vara långsiktiga för att verksamheten ska kunna vara stabil och även utvecklas, säger Jakob Eknor, handläggare på Kulturrådet.
Bland de arrangörer som inte har verksamhetsbidrag för 2024 är det 18 som nu får stöd. Tre exempel bland dessa är Kajman i Piteå, Club Destroyer i Sundsvall och Music for the Eyes i Karlstad. Ytterligare ett exempel på en ny bidragsmottagare för 2025 är Pustervik Kultur i Göteborg.
Samtidigt beviljas dessutom sex riksförbund 6 miljoner kronor i stöd för insatser som stärker den nationella infrastrukturen och utvecklar det professionella arrangörskapet. Förbunden som får stöd är Kammarmusikförbundet, MAIS (Musikarrangörer i samverkan), RANK (Riksförbundet arrangörer av nutida konstmusik), Riksförbundet för folkmusik och dans, Svensk Jazz och Svensk Live.
Beviljade bidrag
Verksamhetsbidrag till fria musikgrupper för 2025
Verksamhetsbidrag till musikarrangörer för 2025
Christel Valsinger