8 oktober 2024

Gradvall goes global

Jan Gradvalls ABBA-bok Vemod undercover fick förra året stor uppmärksamhet i Sverige. Nu går den på export och ges ut i 20 länder.

Journalisten och författaren Jan Gradvall, för en bred publik kanske mest känd för sin roll som expert på populärkultur i TV4 Nyhetsmorgon, har sedan sent 1970-tal varit en flitig bevakare av brittisk popkultur. Inte helt överraskande är det en brittisk-vinklad detalj som han nämner först när Musikindustrin.se frågar honom vad som känns allra störst när boken nu ges ut översatt i 20 länder.

– Det största för mig är att boken den 10 oktober ges ut på engelska av Faber & Faber. Det var faktiskt ett annat förlag som bjöd mer, men för mig var valet enkelt: Faber & Faber för mig är som att ges ut av Factory Records!

Hur är det vara ”på den andra sidan mikrofonen” så att säga?

– Efter att ha gjort pressintervjuer med artister i 40 år känns det väldigt udda och roligt att själv vara den som intervjuas. Och att få lov att bli lagom irriterad om intervjuarna drar över tiden!  Gjort och gör många intervjuer för tidningar, poddar, radioprogram runt om i Europa. Var under våren med i polsk morgon-tv och dansk morgon-tv.

Vad händer närmast?

– Jag gör en liten promotionturné i Storbritannien i slutet av oktober. 23/10 på den stora Waterstones på Piccadilly i London, 24/10 på bokfestivalen Off The Shelf på Sheffield University, 25/10 på Waterstones i Glasgow. Upplägget är att jag intervjuas av någon på scen, sedan signering.

Det är trevligt namedroppande på bokomslaget…

– Att jag på bokomslaget fått ”blurbs” av Caitlin Moran och Tony Parsons är förstås superviktigt för intresset i UK. Mest oväntat: Cosi Fanni Tutti och Chris Carter från Throbbing Gristle gillar boken!

Skådespelaren Ian Hallard har för övrigt läst in den engelska ljudboken, det understryker ytterligare att Jan Gradvall hamnat i sammanhang som passar honom. Att boken hyllas i månadens Mojo är bara ett tecken till.

Lars Nylin