1 oktober 2024

Tillgången till musikscener – ny rapport från Kulturrådet

Hur är det egentligen med tillgången på scener i Sverige? Kulturrådet har på uppdrag av regeringen släppt en rapport i ämnet. 

Rapporten visar att det finns scener i en stor del av landet, men att tillgången påverkas av faktorer som lokalens ändamålsenlighet, lagar och regler – och det grundläggande: arrangörernas ekonomiska förutsättningar att bedriva konsertverksamhet.

– Tillgången till och möjligheten att använda musikscener handlar om mer än att bara ha en lokal. För att lokalen ska användas behöver den vara ändamålsenlig, utifrån till exempel publikkapacitet, teknik och tillgänglighet. Dessutom behöver lokalhyran passa arrangörens ekonomiska förutsättningar. Vår rapport visar att dagens musikscener inte alltid uppfyller sådana behov, säger Fabian Sjö, utredare och projektledare för rapporten.

I rapporten identifierar Kulturrådet hinder för att få tillgång till och nyttja musikscener. De mest betydande hindren är:

*Höga kostnader i form av bland annat gager, lokalhyror, teknisk utrustning och åtgärder för att komma till rätta med bullerproblematik.

*Svårigheter att få tillräckliga intäkter, bland annat på grund av att de offentliga stöd som finns beskrivs som otillräckliga av arrangörer, i relation till ökade kostnader.

*Den stora mängd regler och tillstånd som behövs för att arrangera en konsert, och en upplevd oklarhet kring dessa regler.

*Bristande samverkan mellan olika aktörer och svårigheter för externa arrangörer att få tillgång till och genomföra konserter på offentliga kulturinstitutioner.

Rapporten lyfter fram flera utvecklingsområden för att stärka tillgången till ett brett musikutbud i hela landet och lägger fram ett antal förslag till regeringen. Bland annat innefattar de:

* Ökat ekonomiskt stöd till arrangörer och lokalhållare för att stärka arbetsmetoder och etableringar samt för investeringar i tekniska lösningar och akustik,

* Ett nytt nätverk för att stärka samverkan mellan olika aktörer,

*Se över uppdrag för att stärka förutsättningar för musikarrangörer.

Kulturrådet generaldirektör Kajsa Ravin kommenterar i pressmeddelandet:

– Att det finns ändamålsenliga musikscener i hela landet är avgörande för att alla ska ha möjlighet att delta i musiklivet, oavsett bostadsort och bakgrund. Tillgången till musikscener spelar också en viktig roll för att en plats ska vara attraktiv för boende och besökare och för möjligheten till arbetstillfällen och inkomster för musiklivet. Genom den här rapporten visar vi att det finns mer att göra för att uppnå en god tillgång och ger förslag på vägar framåt.

Länk till rapporten

https://www.kulturradet.se/publikationer/tillgangen-till-musikscener

Lars Nylin

Etiketter: #Kulturrådet