1 oktober 2024

Ingen dispens för nattarbete på Spotify

Kammarrätten i Stockholm ger ingen dispens för Spotify att låta sina medarbetare jobba natt. För att det ska finnas skäl för en dispens ska den verksamhet som bedrivs anses vara samhällsviktig, vilket Spotifys inte kan sägas vara, menar Kammarrätten.

Såväl Arbetsmiljöverket som Förvaltningsrätten har tidigare sagt nej till Spotifys önskemål om att låta 250 medarbetare arbeta natt (kl 00-05), något som är förbjudet i Sverige. Nu har även Kammarrätten avfärdat Spotifys begäran om dispens.

”Förbudet mot nattarbete syftar till att skydda arbetstagarnas hälsa och avvikelse ska endast medges när det finns särskilda skäl. Sådana särskilda skäl kan finnas om arbetet tillgodoser viktiga samhällsintressen eller angelägna servicebehov”, skriver Kammarrätten i sin dom och fortsätter: ”Spotify AB har bland annat gjort gällande att nattarbetet skulle syfta till att upprätthålla driften av bolagets tjänster och skydda den stora mängden personuppgifter som bolaget har. ”

– Eftersom den huvudsakliga verksamheten Spotify AB bedriver är audiostreaming, framför allt av musik, anser kammarrätten att arbetet med driftstörningar väger mindre tungt vid bedömningen av om det finns särskilda skäl för dispens säger kammarrättsrådet Daniel Sjölund i ett pressmeddelande.

I och med domen flyttas de berörda tjänsterna utomlands, enligt uppgifter från Spotifys talesperson Julia Levander.

“Uppgifterna flyttas till kollegor i andra länder eftersom det är driften under just natten som behöver säkras”, säger hon till Breakit.

Till tidningen Kollega har Levander uppgivit att ingen i Sverige har blivit av med sin anställning som en direkt följd av flytten.

Christel Valsinger

Etiketter: #Spotify