1 oktober 2024

Det ska vi fira!

30 år sedan Lisa Ekdahls debut, 50 år med Uggla och 60 år sedan klassikern Jazz på svenska kom ut. Jubileerna är många och firas med nyutgåvor, vinylpressar, shower och turnéer. MI har sorterat bland kalasinbjudningarna.

Det firas för fullt i MI:s mailbox. Klassiska album fyller jämt och firas med nyutgåvor. Artister ser tillbaka på långa karriärer i nyproducerade shower. 

Att 2024 skulle bli ett firarår visste vi tidigt. Med ABBA:s 50-årsjubileum för Waterloo samma år som Sverige på nytt stod som arrangör av ESC kunde knappast någon missa högtidssåret. Särskilt inte SVT:s tittare som kunnat ta del av jubileet via en direktsänd artistgala på Cirkus, en stjärnspäckad specialinspelning av Thank You For The Music samt Sagan om ABBA, en dokumentärserie i två delar.

Men fler än ABBA firar i år och den närmaste tiden efter årsskiftet. Här är några av de aktuella jubilarerna.

Magnus Uggla

50 år på tronen heter Magnus Ugglas jubileumsshow som spelas tillsammans med ett tiomannaband på Göta Lejon i Stockholm mellan den 24 januari och 15 mars 2025. En föreställning som enligt Live Nation innehåller “hits, hits, hits”. I somras släpptes nya singeln Bästa kebaben i hela stanSony Music.

Lisa Ekdahl

Ekdahl har firat 30-årsjubileum av debutalbumet Vem vet hela året med turné och (slutsåld) vinylutgåva från Warner Music. Nu ska också 20-årsjubileet av Olyckssyster firas. Den 11 oktober ger Sony Music ut albumet på vinyl, tillsammans med demo-EP:n Systerskap  som bjuder lyssnarna på tidigare outgivna demoinspelningar från den perioden. 

AronChupa och Little Sis Nora

Sony Music satsar också på 10-årsjubileet av jättehiten I’m an Albatraoz med AronChupa och Little Sis Nora. Låten som är Sveriges näst mest sedda musikvideo någonsin släpps nu på nytt med EP:n I’m an Albatraoz Again. Remixtävling arrangeras för fansen och exklusiva vinylutgåvor och merchandise lanseras.

Silverbullit

I höst är det 20 år sedan indiefansens favoriter Silverbullit släppte albumet Arclight. Det firar Universal Music med att ge ut albumet på nytt, både på vinyl och digitalt. Med releasen släpps även bonusspåret Orion II. 2004 blev Arclight framröstat som årets bästa svenska album av landets musikkritiker i TT Spektras årliga undersökning.

Jan Johansson

Jan Johanssons klassiker Jazz på svenska firar 60 år i år. Albumet är en av Sveriges mest sålda jazzskivor och högt rankad på listor över tidernas bästa album. Sönerna Anders och Jens Johansson, som till vardags spelat och spelar bakom bl a  Yngwie Malmsteen, Stratovarius, Hammerfall, Ritchie Blackmore’s Rainbow, Manowar, Tungsten och Raubtier – tar nu en ny sväng på vägarna med sin pappas musik. Sju spelningar är inbokade i december. 

 

Paul Paljett fyller 70 år och firar 50 år som artist och låtskrivare 2025. Det kommer att firas med jubileumsföreställning i Folkets Hus i hans hemstad Trollhättan. I samma veva arrangeras även releaseparty för självbiografin Paul Paljett och Jag på Ekerlids förlag.

Jon Henrik Fjällgren firar 10 år som som artist och beger sig ut på en omfattande höstturné med ny musik. Turnépremiär blir det i Järvsö den 27 september. totalt besöks  15 orter i landet.

Peggy Lejonhjärta, popkvartetten som var aktivt främst  i början av 00-talet, firar 20 år sedan debutalbumet Viskningar och rop med att för första gången släppa det på digitala musiktjänster. Det firas i sin tur med releasekonsert på Kolletivet Livet i Stockholm den 4 december.

CajsaStina Åksterström firade 25 år som skivartist 2019 med albumet XXV – äventyret börjar här samt en jubileumsturné. 30-årsjubileet av skivdebuten i år uppmärksammades i våras på sociala medier och med 30-årsspellistor på Spotify. I övrigt fokuserar hon i nuläget på sin nya karriär som konstnär.  

Mattias Alkberg firar 20 år som soloartist i år och firar det med att spela albumet Tunaskolan i sin helhet vid sex tillfällen, med start i Göteborg den 12 december.

Nordman startade sin bana för 30 år sedan i år, då  Mats Wester & Håkan Hemlin släppte sitt självbetitlade debutalbum med hits som Vandraren, Förlist och Laglöst land. Det har firats med fyra konserter under september, två i Göteborg och två i Stockholm.

Uno Svenningsson har firat 40 år som artist hela året med ny musik och lång turné som övergår i en julturné i slutet av november.

Daniel Adams-Ray firade 20 år av skapande av rap, pop, mode och design med tre kvällar på Konserthuset i Stockholm i våras.

Adolphson & Falk firar 40 år sedan utgivningen av albumet Över Tid och Rum, med stor höstturné. Premiär den 16 november i Västerås.

Parham firar 10-årsjubileum av debutalbumet Pojk i år och uppärksammar det med en, enligt All Things Live, spektakulär konsert på Fållan den 1 november. Till jubileet kommer även Playground Music att släppa en exklusiv vinylutgåva av Pojk, som inkluderar ett tidigare outgivet bonusspår. 

Takida firar i år 25 år och har under året släppt nytt album och gjort en avskalad Boxroom-turné i Sverige.

Christel Valsinger