12 september 2024

Universal Music Sweden lanserar  Def Jam Recordings Sweden

Universal Music Sweden lanserar en svensk gren av det ikoniska skivbolaget Det Jam Recordings, under ledning av Mattias Caliste. Lanseringen sammanfaller med bolagets 40-årsjubileum, och kommer med en artistuppställning som inkluderar bl a Asme och Sarettii.

Def Jam grundades 1984 som ett oberoende skivbolag och till bolagets första kontrakteringar hör Public Enemy, Run DMC, LL Cool J och Beastie Boys. Under de följande två decennierna etablerade Def Jam sin dominans med superstjärnor som Jay-Z, DMX, Ja Rule, Method Man & Redman, Ludacris, Rihanna och Jeezy.

Under ledning av Mattias Caliste kommer Def Jam Recordings Sweden att arbeta i samma anda som moderbolaget, som har lett och påverkat hiphopkulturen världen över i fyra decennier och som innefattar globala samarbetspartners i Storbritannien, Afrika, Indien och Sydostasien.

Skivbolaget lanseras med en artistuppställning bestående av både välkända stjärnor  och ny talang, bland dem finns Asme och Sarettii, rap-veteranen Sebastian Stakset och Grammisvinnande Zikai

Mattias Caliste har bakgrund som artist i gruppen Fjärde Världen och har rönt framgångar som producent och grundare av skivbolaget Stadsbild. Senast ledde han Virgin Music Sweden, där han släppte flera hyllade album av artister som 23 och Asme.

– Det är en stor ära för mig att starta upp Def Jam Recordings i Sverige. Def Jam uppfostrade mig! Jag växte upp med artister som Public Enemy, EPMD, LL Cool J, Redman & Method Man, Warren G och många andra som alla släppte några av sina mest enastående album under Def Jam. Skivbolaget har ett arv som är otroligt viktigt för hiphop som både genre och subkultur, säger Mattias Caliste i ett pressmeddelande.

Caliste får sällskap av ett dedikerat team inom A&R och produktion, bestående av Hamid Jamshidi och Hermon Alemseghed och de kommer att stärkas av Universal Music Groups regionala och internationella nätverk av skivbolag och företagsdivisioner.

Ytterligare tillkännagivanden om nya artister och projekt kommer framöver.

Christel Valsinger
Foto: Joyce Rodriguez