11 september 2024

You+ Music på Sverigeturné

Musikkonferensen You+ Music växlar upp och åker på Sverige-turné. Initiativet som vill göra musikbranschen mer tillgänglig för unga, arrangeras i år i fem städer. 

You+ Music arrangeras av Grammis och Fryshuset tillsammans med den svenska musikbranschen med Live Nation, Spotify och Tim Bergling Foundation i spetsen och årets konferens är den fjärde i ordningen. I år ligger fokus på hur man kan leva på och jobba med musik, på ett långsiktigt sätt. För första gången blir konferensen också ambulerande, för att koppla samman ännu fler unga med musikbranschen.

Stockholm är först ut på turnén som startar den 11/10. Därefter väntar Borlänge 17/10, Göteborg 23/10, Malmö 24/10 och Umeå 14/11.

– Efter tre år har det blivit dags att ta ytterligare steg för att göra industrin ännu mer inkluderande och hållbar genom att koppla samman bransch med unga inte bara med fokus på Stockholm utan över hela landet, säger Ludvig Werner, VD på Ifpi Sverige.

Programmet i samtliga städer kommer att innehålla en mix av A&R-lyssningar där unga får chans att spela upp sin musik i personliga möten, panelsamtal med artister, producenter och branschexperter, personliga möten med konferensens partnerföretag, workshops och showcasespelningar med möjlighet till feedback.

– Det är viktigt för oss att nå ungdomarna i deras egen verklighet. På det sättet kan vi ge unga ett tryggt, kreativt och hoppingivande sammanhang där de får möjlighet växa och ta sig vidare i branschen. I år kan vi dessutom möta fler unga, då vi fått chansen att utveckla projektet med fler lokala nedslag. Vi är stolta över att få göra det här ihop med musikbranschen. När vi är flera aktörer som går ihop och samarbetar för att skapa riktig förändring, då är vi som starkast, säger Rebecka Ramberg, verksamhetschef för Ungdomskultur på Fryshuset.

Programmet för årets upplaga presenteras i början av oktober. Tidigare år har bl a artister som A36, Jelassi, Thomas Stenström, Cleo, Ellen Krauss och Kerstin Ljungström medverkat.

Partner till You+ Music är, utöver tidigare nämnda, Stim. Supportrar är Sveriges Radio, SAMI, Sony Music, Universal Music, Warner Music, Sony Music Publishing, Universal Music Publishing och Luger.

Lokala arrangörer under turnén är Borlänge – Folkets Hus Borlänge, ABF & Dalapop,  Göteborg – Fryshuset Göteborg, Malmö – Fryshuset Malmö, Umeå – AC Live/Humlan

Christel Valsinger