10 september 2024

4 snabba: Olivia Voster, konferensansvarig By:Larm

På torsdag är det åter dags för konferensen och showcasefestialen By:Larm i Oslo, som fortsatt lockar svensk musikbransch med sitt digra program. Vi tog en koll med Olivia Voster, som är ansvarig för programmet och fick bland annat tips på spännande inslag.

Vad har du för mål med årets konferens? 

– Målet med årets konferens är att ta tempen på musikbranschen så som den är just nu. Utmaningar och kriser, möjligheter och utvecklingar. Musikfältet är i ständig utveckling och varje By:Larm försöker vi att göra en sammanställning av statusen inom de olika områdena i branschen – live, skivbolag, sync management etc. Jag hoppas att alla delegater får med sig ny kunskap och insikt om branschen de arbetar i varje dag, samt några nya kontakter i sitt nätverk.

Vad ska svenska branschrepresentanter inte missa i programmet?

– Konferenssamarbetet med Spotify når nya höjder i år, och med sina konferenssessioner ska Spotify både ge inblick i sina verktyg och diskutera trender, som countrymusikens framgång på senaste tiden. Med The State of-serien ska vi ge delegaterna en inblick i hur det står till för managers och livebransch-aktörer just nu. Jag rekommenderar också Money for Nothing – en rövarhistoria, där två prisbelönta journalister från den norska tidningen Dagens Næringsliv ska ta oss igenom deras arbete med ett av årets stora press-scoop i musikbranschen.

Förra året var AI ett återkommande tema på konferensschemat. Finns det någon liknande trend i år?

– By:Larm ska som alltid vara en samlingspunkt för hela tvärsnittet av branschen, men vi ser samtidigt att särskilt live-fältet utmärker sig med mycket att diskutera för närvarande. Prisökningar, turné- och festivalavbokningar, glokalisering och framväxten av lokala headliners – listan är lång.

Berätta lite om vem du är!

– I år är mitt andra år som konferensansvarig på By:Larm. Innan dess engagerade jag mig som volontär på festivalen under mina studier. Jag studerade Music Business Management vid Högskolan i Innlandet och Kulturledning på OsloMet, så erfarenheten från By:Larm var högst relevant och bekräftade min önskan att arbeta med och kring musiken.

– Parallellt med mitt första år på By:Larm arbetade jag som rådgivare hos Norske Kulturarrangører, vilket gav mig värdefull insikt i den norska musikbranschen och hur olika aktörer opererar och är beroende av varandra. Efter tiden på NKA och By:larm har jag stor respekt för alla spelställen, festivaler och andra arrangörer som arbetar varje dag för att skapa unika kulturupplevelser för oss andra. Kulturen är sammanhållande, givande och livsviktig!

Hela programmet för By:Larm 2024 finns här.

Christel Valsinger