3 september 2024

Taylor Swifts påverkan på Stockholm

I våras kom Taylor Swift till Sverige och Stockholm för första gången. Stockholm Business Region har genomfört en fallstudie av vad konserterna betydde för Stockholm, och de turism- och skatteekonomiska effekterna.

Stockholm Business Region har släppt rapporten Evenemangsstaden Stockholm – Rapport om evenemangens betydelse för Stockholm: Fallstudie Taylor Swifts konserter 17 – 19 maj 2024. Rapporten visar bl a att av de 151 400 unika konsertbesökarna till Swift-konserterna kom ca 67 000 från utlandet, varav 60% kom från våra nordiska grannländer.

Finland var det enskilda land som hade störst andel besökare under konserterna, 28%, men en ganska stor andel amerikaner kom också till Sthlm under de tre dagarna, 9%, eller närmare 7 000 personer.

83% av konsertbesökarna var kvinnor och 70% var under 35 år. Rapporten visar också att många av besökarna gjorde mycket annat när de var i Stockholm, 83% åt på restaurang, 59% shoppade, och hälften av besökarna lade lite tid på sightseeing.

Man beräknar den totala turismekonomiska omsättningen till 848 milj. kr under Swift-konserterna, och den totala skatteeffekten bedöms vara ca 430 milj. kr.

Ur ett annat perspektiv påpekar lyckoforskaren Micael Dahlén att lyckonivån steg med 5% bland Stockholms invånare under konserterna. Anmärkningsvärt, eftersom mindre än en tiondel av stockholmarna faktiskt närvarade.

– Vi kallar det ”Happyflation”. Människors glädje och lycka kan smitta av sig på varandra i flera led. De hundratusentals glada konsertbesökarna delade sin entusiasm med stockholmare, som i sin tur delade den vidare. Detta bidrar också till en ökad känsla av gemenskap och stolthet över att vara en del av en stad som uppmärksammas positivt både nationellt och internationellt.

Siffrorna visar att 85% av stockholmarna anser det viktigt eller mycket viktigt att det arrangeras stora publika evenemang i staden, och 55% anger att de känner sig stolta när evenemang som t ex Taylor Swifts konserter genomförs. Dahlén menar att det som hände i Stockholm under Swift-konserterna var lite unikt:

– Om hela Sverige hade fått en lyckonivåhöjning av den här storleken hade vi teoretiskt kunnat, under den här perioden, toppa ansedda World Happiness Report som världens lyckligaste land.

Läs rapporten (PDF)

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se