27 augusti 2024

Valsinger: Blir det nya bråk nu?

Nyheten om Oasis återförening är överallt idag. MI:s Christel Valsinger funderar på om det verkligen är läge att ropa hej innan bröderna är över bäcken. Och om det blir comeback för ytterligare en gammal fejd? 

Det är inte direkt som när ABBA plötsligt aviserade ett nytt album. Men en skräll är det likväl. För om tiden var det som gjorde Voyage till årtiondes överraskning – det hade ju gått 40 år sedan ABBA senast släppte ett album – så är det faktumet att bröderna Gallagher har lyckats kommit överens om något som gör att det skakar lite under marken igen. Känslan av att något oväntat faktiskt kan hända är tillbaka.

Visserligen hintade Liam Gallagher under en spelning på Readingfestivalen i helgen om att något var i görningen när han la upp en bild med datumet “27/08/24 – 8am” i samma typsnitt som Oasis logo. “Let’s give the people what they want” sa han tydligen också. Men en verklig återförening? 

Det har gått 15 år sedan Noel Gallagher lämnade Oasis före en konsert i Paris efter ett våldsamt gräl med sin bror och under en turné där de två inte pratade med varandra över huvud taget utanför scenen. Inget har på riktigt pekat mot en försoning sedan dess. Under de senaste åren har Liam tydligen vädjat till sin bror om en återförening medan Noel ställt sig kallsinnig. På sociala medier har de fortsatt att dissa varandra. 

Men nu står alltså stjärnorna rätt, som de själva skriver. 14 spelningar ska det bli nästa sommar i Storbritannien och Irland.

Om det nu håller. Att bröderna numera är 50+ är knappast någon garanti för fred. Och hur många kommer inte att hoppas på att fånga fejden på film? Och elda på den? Sociala medier var i sin linda när gruppen la ner, fanns inte över huvud taget under storhetstiden. Nu kommer varje blick och gest att analyseras på X, Threads och Youtube.

Kommer vi också att få en återstart av fejden mellan Oasis och Blur? De senare släppte ju ett rosat comeback-album förra året och lockade både gamla och nya fans till sina shower. Trots det har Oasis ungefär dubbelt så många månatliga lyssnare på Spotify och dubbelt så många strömningar av sin största hit (Wonderwall har två miljarder, Song 2 med Blur har 931 miljoner).* Om nu Spotify verkligen säger något om två band vars kärnpublik äger deras tidiga musik på CD.

Oavsett hur det går blir det intressant att följa. Kanske är detta också peaken på den 90-talsvåg som sköljt över oss länge nu, med återföreningar, retro-mode och ungas längtan efter en fördigital tid? Det skulle inte göra mig något.

Själv föredrog jag Oasis framför Blur (i alla fall Oasis första tre album). Men mest gillade jag Suede.

“Åhnejsis” skriver Markus Larsson på Aftonbladet om återföreningen och jag kan inte sluta fnissa.

 

Christel Valsinger
*Siffror från idag 27 augusti.